Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Več samomorov po legalizaciji evtanazije

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 10. 2015 / 08:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

Več samomorov po legalizaciji evtanazije

Raziskave v ZDA kažejo, da se je število samomorov povečalo v državah, kjer je »smrt po naročilu« dovoljena.

Zakonska uvedba t.i. »samomora z zdravniško pomočjo« je stopnjo samomorilnosti še povečala, namesto da bi zaradi tega upadla: do takšnega zaključka so prišli britanski raziskovalci, ki so svoje izsledke objavili v strokovni reviji Southern Medical Journal: »Hipoteza, ki jo širijo zagovorniki samomora z zdravniško pomočjo, da se bo z legalizacijo takšne smrti stopnja samomorilnosti zmanjšala, po empiričnih podatkih ne drži«, je pojasnila Susanne Kummer, poslovodkinja bioetičnega inštituta IMABE na Dunaju. Izsledki raziskav nam »dajejo misliti« in opozarjajo na potrebo po odgovornejši uporabi izraza »evtanazija«, je pojasnila strokovnjakinja inštituta, ki deluje v okviru Avstrijske škofovske konference.



Za svojo raziskavo sta David Paton z nottinghamske univerze in David Albert Jones z bioetičnega središča Anscombe v Oxfordu primerjala število samomorov brez zdravniške pomoči s številom vseh samomorov v štirih ameriških zveznih državah, kjer so v zadnjih dveh desetletjih dopuščali zdravniško pomoč pri samomoru – in sicer pred in po zakonski spremembi. Izkazalo se je, da je legalizacija evtanazije pripeljala do 6,3 % zvišanje števila samomorov, pri čemer je v skupini starostnikov nad 65 let skupno število samomorov naraslo kar za 14,5 %. Povečalo se je tudi skupno število samomorov v primerjavi z drugimi ameriškimi zveznimi državami.

Oba izvedenca izide svojih raziskav ocenjujeta kot dokaz, da medicinska pomoč pri samomoru ne zmanjšuje »običajne« stopnje samomorilnosti. K samomoru nagnjeni ljudje se ob možnosti samomora z medicinsko pomočjo za ta korak odločijo še prej. Že legalizacija evtanazije veča pritisk na ranljive posameznike, kot je opozorila Kummerjeva.

Minuli konec tedna objavljena britanska raziskava je prišla v kočljivem trenutku: od 6. oktobra letos zakonodaja evtanazijo dopušča tudi v ameriški zvezni državi Kaliforniji. Po zgledu Oregona, Washingtona, Montane in Vermonta lahko tudi pacienti v Kaliforniji odslej na lastno željo od zdravnika dobijo smrtonosni preparat in končajo svoje življenje.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh