Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Žive jaslice po Sloveniji

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 19. 12. 2014 / 14:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Žive jaslice po Sloveniji

Žive jaslice po Sloveniji

Zbrali smo nekaj krajev, kjer si lahko ogledate žive jaslice. Preverite datume na spletnih straneh organizatorjev. V komentarju lahko dodate še kakšne.

Žive jaslice v Ligojni. Foto: Tatjana Splichal

Jaslice, jaslice jaslice … vsepovsod jih v različnih oblikah decembra srečujemo tako rekoč na vsakem koraku, tudi doma si jih z veseljem postavimo. Eno najlepših doživetij božične zgodbe pa so prav gotovo žive jaslice. Zbrali smo nekaj krajev, kjer si jih lahko ogledate. Preverite datume na spletnih straneh organizatorjev. V komentarju lahko dodate še kakšne.

Za termine obiščite spletne strani organizatorjev živih jaslic.

Najbolj znane in najstarejše v Sloveniji bodo pripravili v Postojnski jami. Prav letos praznujejo 25 let od postavitve prvih živih jaslic. Kljub dolgi tradiciji so vedno nekoliko drugačne. Letos so dodali nov prizor v Plesni dvorani. Obiskovalci si bodo predstavo ogledali med sproščenim sprehodu skozi postojnsko podzemlje. K prazničnemu vzdušju na izviren način prispevajo nastopajoči pevski zbori iz vse Slovenije in zamejstva. Med glasbenimi gosti bodo še Alenka Gotar, Julija Kramar in Jure Počkaj. Pred vhodom v Postojnsko jamo bosta božični sejem in veselo rajanje.

Gledališka predstava Žive jaslice v ledenem kraljestvu

V soteski Mlačca v Mojstrani bodo letos 13-ič pripravili žive jaslice. V skrivnostnem svetu snežne kraljice boste lahko predstavo videli v edinstveni kulisi umetnih ledenih slapov, osvetljenih s sojem bakel in lanternic, se povzpeli na kraljičin ledeni prestol in zavladali ledenemu kraljestvu, nato pa skupaj z Ledeno Princeso v njeni galeriji sooblikovali gozd izpolnjenih.

Ljubljana z dvema prizoriščema

V Ljubljani lahko žive jaslice obiščete na dveh prizoriščih: na Ljubljanskem gradu in v živalskem vrtu.

Na Ljubljanskem gradu bodo v sodelovanju s Škofijsko klasično gimnazijo Ljubljana prepletali preteklost in sedanjost, saj vidijo povezavo s težavami, ki sta jih med iskanjem prenočišča imela Jožef in Marija, in težavami, s katerimi se spopadamo zdaj. "Tudi danes je med nami premalo sočutja, razumevanja in sprejemanja drugačnosti," so zapisali na spletni strani. S predstavo bodo opozorili na brezposelne, brezdomce in druge, potisnjene na rob.

Drugič bodo žive jaslice uprizorili tudi v živalskem vrtu v Ljubljani, kjer imajo glavno vlogo živali in sodelavci ZOO Ljubljana, igro pa popestrijo glasbeni gostje. Kot solistka bo nastopila mezzosopranistka Mirijam Kalin, božične pesmi bo pel Mladinski pevski zbor župnije Vič pod vodstvom Romana Pušnjaka. Prva predstava bo že ta konec tedna.

Največje ljubljenke občinstva so praznično okrašene kamele, otroci pa neizmerno uživajo, ko se lahko po prireditvi pomešajo med ognjišča, pastirje, njihove živali in v hlevčku obiščejo sveto družino. Božično novoletno vzdušje bodo dodatno popestrili z lučkami ter stojnicami s toplimi napitki in prazničnimi prigrizki.

Žive jaslice v Dobovi

Četrtič bodo žive jaslice v Dobovi. Pripravljata jih KD Zvezda Dobova in Župnija Dobova v sodelovanju z Občino Brežice KS Dobova, TD Dobova, Konjeniškim društvom Dobova, Društvom kmečkih žena, Gasilskim društvom Mihalovec in Vokalno skupino Aria. Pred predstavo bodo otroci lahko od blizu videli ovčke in pastirje in jahali oslička. Odprt bo tudi sejem.

Žive jaslice v Prepolju

V neposredni bližini podružnične cerkve Sv. Uršule v Prepolju, župnija Št. Janž na Dravskem polju, bodo svetopisemsko zgodbo prikazali na štirih odrih. Če jih boste obiskali, boste poleg jaslic lahko videli veliki adventni venec, ki v obsegu meri 48.2 metra, težak pa je kar 10 ton. Prvo svečo na njem je prižgal župan Občine Starše, blagoslovil pa ga je domači župnik Rudolf Koželjnik.

V Bizjakovih dolinah žive jaslice Tuhinjske doline


Že to nedeljo, 21. decembra, bodo člani Turističnega društva Tuhinjska dolina ob 17. uri v Bizjakovih dolinah v Snoviku v Tuhinjski dolini uprizorili žive jaslice. Obiskovalce bo razveselil Jure Sešek.

Žive jaslice v Sebenjah

Že danes, 19. decembra, ob 17. uri in tudi jutri, v soboto, 20. decembra, ob 16. uri bodo v Sebenjah žive jaslice. Uprizorjene bodo na stari kmetiji. Pripravljajo pa tudi sejem in zabavo z didžejem. V soboto bodo pohod po Poti treh zvonov, predstava in zabava z glasbo. Pridne otroke pa bo obiskal Božiček.

Celje

Mladi iz župnije Celje - sv. Jožef pripravljajo počastitev Novorojenega Deteta v uprizoritvi živih jaslic s kantato Slovenski božič. Skladatelj Matija Tomc je skrivnost božične noči prikazal tako, da je v zgodbo vpletel stare božične pesmi in napeve ter jih domiselno povezal v celoto.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh