Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zlatomašnik Marko Burger

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 09. 07. 2020 / 09:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 11:01
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zlatomašnik Marko Burger

Marko Burger se je rodil leta 1944 v Šmihelu pri Novem mestu.
Marko Burger se je rodil leta 1944 v Šmihelu pri Novem mestu. Od leta 1974 ko je bil imenovan za župnijskega upravitelja na Dobovcu, je bil župnik v Zagorju, Veliki Dolini, na Krki, zdaj je v Velikem Trnu.

V krajših spominih, objavljamo jih v priponki, je Marko Burger opisal svojo dolgoletno duhovniško poslanstvo. Takole je napisal.

Takrat, ko narediš z dobro voljo vse ...

Duhovništvo mi pomeni poklic, ki se mu nisem mogel upreti, ko se je bilo treba odločati kam po srednji šoli. Vsak poklic je izmoljen. Moje štiri tete redovnice so gotovo veliko molile. Podporo sem imel v družini.

Marko Burger

V spominu imam preroške besede župnika. Ko smo se ministranti slikali v cerkvi pred glavnim oltarjem, smo klečali na stopnicah iz vsake strani. Župnik mi je dejal, ti moraš biti na gornji stopnici, ker boš duhovnik. Teh besed nisem nikoli pozabil in zdaj čutim, da bi naredil veliko napako, če jih ne bi uresničil.

Na moji poti je bilo veliko lepih pa tudi težkih trenutkov. Moja izkušnja, ki je bila velikokrat potrjena, da sem izbral pravi poklic, je v tem, da takrat, ko narediš z dobro voljo vse, kar kdo potrebuje v težki situaciji, da mu nudiš pomoč in ti to pove šele čez nekaj let, ko si že pozabil, kaj sem mu rekel ob njegovi bolečini.


Veliki Trn, župnijska cerkev sv. Duha.

Imam lepe spomine na vse župnije, v katerih sem kot duhovnik služil božjemu ljudstvu. Nikoli mi ni bilo žal, da sem izbral duhovniški poklic. Ko sem se poslavljal iz ene župnije, mi je starejši mož, ki je občasno prišel k maši dejal: »Ko odhajate, imam občutek, kot bi očeta pospremil na pokopališče.«.

Kako naj človek v današnjem svetu ohrani vero, vez z Bogom?

Vprašanje je zelo aktualno še posebej za nas duhovnike, ki živimo med tem slovenskim ljudstvom, kako naj jim oznanjamo evangelij, ki je vesela resnica. Pri mnogih je zakramentalno življenje in prazniki del krščanske folklore. Ob podeljevanju zakramentov, krstu, prvem obhajilu, birmi in morda še poroki, je glavni poudarek na zunanjosti. Pomembna je »fešta«. Poudarek na potrošništvu.

Izberi si blagoslov ali prekletstvo

Trdna vez z Bogom pa ostaja pri kristjanih, ki so našli neko duhovnost, ki jih nagovori in resno živijo to duhovnost kot je Marijino delo, neokatehumenat, DIŽ, ostale družinske skupnosti in podobne molitvene skupine ter drugo. Morda bo tudi korona virus streznil ljudi, da bodo začeli drugače gledati na dogajanja po svetu.

Človek ni absoluten vladar, ki želi ustvariti »Raj na zemlji«. Na koncu je vedno sodba Božja. Bog nam ponuja: »Izberi si blagoslov ali prekletstvo«. To je za mene temelj, na katerem stojim ali padem.

Več v priponki.

Burger, Marko Burger, župnik pri Sv. Duhu - Veliki Trn, spomini.docBurger, Marko Burger, župnik pri Sv. Duhu - Veliki Trn, spomini.doc

Foto: Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh