Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zlatomašnik Niko Marovt

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 26. 08. 2020 / 06:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 11:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zlatomašnik Niko Marovt

Zlatomašnik Niko Marovt

»Duhovništvo mi pomeni vez z ljudmi in Bogom. Lepota poklica je prav v povezanosti z ljudmi.«

Niko Marovt. Foto: arhiv Družine


Niko Marovt se je rodil leta 1944 v Novi Cerkvi. Njegova službena mesta so bila: eno leto pri Svetem Urbanu pri Ptuju, dve leti je bil kaplan v Dravogradu in zdaj je 47 let župnik župnije Kozje - Buče.

Na kratko je Niko Marovt opisal svojo dolgoletno duhovniško poslanstvo.

Marovt, Reporter, 6. 7. 2020.pdfMarovt, Reporter, 6. 7. 2020.pdf

Čudovite spomine imam na leta osnovne šole

Rodil sem se 6. decembra 1944 v Novi Cerkvi. Mama je bila Amalija, rojena Poznič, ata Mihael Marovt.

Leta 1946 smo se preselili v Šmartno v Rožni dolini. Žal je ata leta 1947, star 35 let umrl. Mama je ostala sama z nami tremi, brat Miha star deset let, Oto star šest let in jaz tri leta.

Prva štiri leta osnovne šole sem hodil v Šmartnem v Rožni dolini, še danes imam na ta leta čudovite spomine. V prvem razredu nas je učila gospa Ivanka Požar, to je bila učiteljica in mama vsem nam. V drugem razredu me je učila Mara Lipičnik, tudi ta je bila najprej vsem nam mama, ta nas je učila tudi v četrtem razredu. V tretjem pa nas je učila gospodična Ida Tanjšek, v njo pa smo bili že vsi fantje zaljubljeni.

V višje razrede osnovne šole, takrat nižja gimnazija, pa sem hodil v Vojnik, ker pri nas ni bilo tujega jezika, tam pa je bila nemščina.


Buče na Kozjanskem, župnijska cerkev sv. Petra. Foto: Ivo Žajdela


Ponudili so mi štipendijo, naj študiram kar koli ...

V gimnazijo sem hodil v Celje. Imel sem željo študirati medicino, ali arhitekturo. Doma sem redno hodil k maši in gospodu župniku stal ob strani. Nekoga je motilo in so me poklicali na razgovor v Celje. Prvi razgovor je bil z nekim že na videz nasprotnikom vere, bil je v službi na komiteju. Z njim nisva imela dolgega pogovora.

Naslednji pogovor je bil na komiteju in spet o teologiji, da Boga ni. Ponudili so mi štipendijo, naj študiram kar koli. Ko sem šel domov s kolesom, sem razmišljal, zakaj bi meni kdo ukazoval, kaj naj študiram. Niko, poskusi bogoslovje, sem si dejal. Presenetil sem mamo, pa tudi župnika Janka Kokošineka. Šel sem v Ljubljano, mnogi so pričakovali, da bom študij prej ali slej pustil.

Duhovništvo mi pomeni vez z ljudmi in Bogom

Danes, hvala Bogu in Mariji, sem ostal in zdržal do zlate maše. Duhovništvo mi pomeni vez z ljudmi in Bogom. Lepota poklica je prav v povezanosti z ljudmi, farani, ko vsi skupaj pokleknemo in prosimo Boga za zdravo pamet.

Vero z Bogom ohranimo tudi z Jakobovim pismom, če bi ljubezni ne imel, nisem nič. Ljubezen je neumrljiva. Ljubi svojega bližnjega, kakor samega sebe.

V priponki dodajamo pogovor z njim v reviji Reporter.

Marovt, Reporter, 6. 7. 2020.pdfMarovt, Reporter, 6. 7. 2020.pdf

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh