Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovensko in francosko kolesarjenje

Za vas piše:
Evgen Bavčar
Objava: 18. 09. 2020 / 08:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.09.2020 / 14:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovensko in francosko kolesarjenje

Slovensko in francosko kolesarjenje

Morda nas ta veliki uspeh poveže in vsaj za en dan izbriše sovraštvo in nesprejemanje drugačnosti med nami.

Evgen Bavčar. Foto: Ksenja Hočevar


Ob uspehih slovenskih kolesarjev Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja na dirki po Franciji se je iz Pariza ponosno javil filozof in fotograf Evgen Bavčar ter navdušenju ob tem, kako športnika plemenito skrbita za promocijo Slovenije v svetu, na nasprotni pol postavil čudenje ob petkovem kolesarjenju drugačne vrste po ljubljanskih ulicah. »Med tema dvema gibanjema s kolesi je res boleča razlika,« je med drugim pripomnil v zapisu, ki ga v nadaljevanju objavljamo v celoti.

»Te dni v Parizu prek kolesarske dirke po Franciji doživljam eno najlepših promocij Slovenije. Ob fantastičnih uspehih slovenskih kolesarjev sem se spomnil, da vsak petek moji sorojaki kolesarijo po ljubljanskih ulicah. Spraševal sem se, kako je mogoče tako veliko protislovje: na eni strani gibanje po plemenitih poteh slovenske promocije v svetu, na drugi pa gibanje v začaranem krogu nespoštovanja slovenskih demokratičnih inštitucij, okrog hrama slovenske demokracije. Res, med tema dvema gibanjema s kolesi je boleča razlika. Ker se sam že desetletja v Franciji borim za razpoznavnost Slovenije na kulturnem področju, sem globoko ganjen, da bom po vsej verjetnosti, če le ne bo restrikcij, na Elizejskih poljanah pobožno poslušal Prešernovo Zdravljico. Moja Domovina bo s plemenitimi športniki naredila velik korak k svoji razpoznavnosti v Evropi in v svetu. To bo zame najlepši dan v Parizu, ker se globoko zavedam, kako težko je promovirati slovenstvo v svetu. Upam, da se bomo Slovenci v nedeljo nekaj naučili in končno uvedli domovinsko vzgojo in si upali s športniki vred po francosko vzklikniti Allons enfants de la patri, Naprej, otroci domovine, dan slave je prišel. Morda nas ta veliki uspeh poveže in vsaj za en dan izbriše netoleranco, sovraštvo in nesprejemanje drugačnosti med nami ter tudi demokratično nujnost, ki je v Zahodni Evropi povsem uveljavljena, to je politična izmeničnost. Da bomo nekoč za naše vnuke tudi uspešno prikolesarili do sprave, do tihe slovenske vzajemnosti brez bolečih pogojenih ran našega zgodovinskega trpljenja ter z njim povezanih ponižanj.

Prisrčen pozdrav iz Pariza, vdani prijatelj Evgen Bavčar.«


Evgen Bavčar: Globoko sem ganjen, da bom po vsej verjetnosti, če le ne bo restrikcij, na Elizejskih poljanah pobožno poslušal Prešernovo Zdravljico. Foto: CTV News

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh