Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Valentinu Inzku najvišje odlikovanje Sudetskih Nemcev

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 08. 04. 2015 / 11:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

Valentinu Inzku najvišje odlikovanje Sudetskih Nemcev

Vrhunski diplomat in visoki predstavnik za Bosno označen kot »presežni Evropejec«.

Valentin Inzko, od leta 2009 visoki predstavnik za Bosno in Hercegovino, je letošnji prejemnik evropske Karlove nagrade, ki jo podeljujejo Sudetski Nemci. Odlikovanje, poimenovano po cesarju Karlu IV. (1316-1378), bo diplomat slovenskega rodu prejel 23. maja, na praznik Sudetskih Nemcev, kot so včeraj sporočili iz njihovega urada.



Karlovo nagrado v simbolični vrednosti 500 evrov podeljujejo za zasluge za sožitje med narodi v Srednji Evropi. Doslej so jo med drugim prejeli Horst Seehofer, Max Mannheimer, Theo Waigel, Wolfgang Schüssel in Otto von Habsburg.

Tiskovni predstavnik Sudetskih Nemcev, Bernd Posselt, je Inzka označil kot »presežnega Evropejca«. To dokazuje z lastnim bivanjem, pa tudi s svojo dolgoletno dejavnostjo na vrhunskih diplomatskih položajih, na katerih si prizadeva proti preganjanju narodnosti in zatiranju narodnostnih skupin ter spodbuja spoštovanje človekovih pravic. Zato je Inzko »strastni borec« za mir, enakost in pravico do domovine. Osebnosti, kakršna je on, občutno prispevajo k dejstvu, da se geslo letošnjega praznika Sudetskih Nemcev, »Človekove pravice brez meja«, korak za korakom udejanjajo, je poudaril Posselt.

65-letni Valentin Inzko je koroški Slovenec, od leta 2010 pa to skupino ljudi kot predsednik »Sveta koroških Slovencev« tudi politično zastopa. Kot visoki predstavnik za Bosno in Hercegovino na tem območju skrbi za ohranjanje miru in varnosti.

Pravnik in diplomat od sedemdesetih let prejšnjega stoletja po vsem svetu prevzema posebej zahtevne diplomatske misije, med drugim v Mongoliji, Šri Lanki, razdeljeni zaradi državljanske vojne, na Južnem Kavkazu, v Beogradu, Sandžaku in Novem Pazarju. Med leti 1990 in 1996 je bil kulturni svetnik avstrijskega veleposlaništva v Pragi. Valentin Inzko je častni meščan mesta Sarajevo, govori pa slovenski, nemški, srbski, hrvaški, češki, ruski, angleški in francoski jezik.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.P.)

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh