Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Trideseta obletnica škofovskega posvečenja mariborskega nadškofa metropolita msgr. dr. Franca Krambergerja

Objava: 21. 12. 2010 / 14:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Trideseta obletnica škofovskega posvečenja mariborskega nadškofa metropolita msgr. dr. Franca Krambergerja

Ob obletnici škofovskega posvečenja bo nocoj ob 18. uri v mariborski stolnici zahvalna maša, ki se je bodo udeležili tudi slovenski škofje.

Papež Janez Pavel II. (1978–2005) je 10. novembra 1980 msgr. dr. Franca Krambergerja imenoval za škofa, 21. decembra 1980 pa je v mariborski stolnici sv. Janez Krstnika prejel škofovsko posvečenje. Ob trideseti obletnici škofovskega posvečenja bo nocoj ob 18. uri v mariborski stolnici zahvalna maša, ki se je bodo udeležili tudi slovenski škofje.

Škofje so nasledniki apostolov, najtesnejših Jezusovih učencev in sodelavcev. S škofovskim posvečenjem sprejmejo posvečevalno, učiteljsko in vodstveno službo. Škof opravlja posvečevalno službo, ki se kaže predvsem v podeljevanju njim pridržanih zakramentov birme in zakramenta svetega reda, to je diakonata, prezbiterata in episkopata. Škofova naloga v službi učitelja je predvsem oznanjevanje Božje besede, ki se kaže v pridiganju in skrbi za pristno poučevanje krščanskega nauka; škof v vodstveni službi je pastir zaupanega ljudstva.

Msgr. dr. Franc Kramberger se je rodil 7. oktobra 1936 pri Svetem Lenartu v Slovenskih goricah. Bogoslovje je končal v Ljubljani, mašniško posvečenje pa je prejel 29. junija 1960 v mariborski stolnici.

Za škofovsko geslo si je izbral Marijine besede: »Zgodi se tvoja volja«. Od leta 1990 do 2007 je bil predsednik Slovenske Karitas. Kot član Slovenske škofovske konference (SŠK) je bil delegat na treh sinodah škofov v Rimu in na zasedanjih Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE). Do leta 2007 je bil tudi predsednik Komisije za sredstva družbenega obveščanja pri SŠK. Predsednik SŠK je bil od 6. decembra 2004 do 16. marca 2007.

Papež Benedikt XVI. je 7. aprila 2006 v Cerkvi na Slovenskem ustanovil tri nove škofije: v Celju, Murski Soboti in v Novem mestu, dotedanjo mariborsko škofijo pa je povzdignil v nadškofijo in metropolijo. Kot novoimenovani nadškof metropolit je 29. junija 2006 iz rok papeža Benedikta XVI. v Rimu prejel palij, ki predstavlja vez metropolita z rimskim papežem in znamenje metropolitove oblasti v cerkveni pokrajini. Kot prvi mariborski nadškof metropolit je bil 24. septembra 2006 v mariborski stolnici tudi umeščen.

Nadškof Kramberger je na ravni SŠK odgovoren za Slovensko liturgično komisijo in Komisijo za pripravo bogoslužnih knjig.

Napoved dogodka objavljamo s posredovanjem Tiskovnega urada SŠK.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh