Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bodoča svetnica izobčena zaradi prijave spolne zlorabe

Objava: 28. 09. 2010 / 09:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Bodoča svetnica izobčena zaradi prijave spolne zlorabe

MacKillopovo, ki je bila leta 1871 zaradi ‘nepokorščine’ izobčena iz katoliške Cerkve, bo papež Benedikt XVI. 17. oktobra letos razglasil za svetnico.

Avstralska redovna ustanoviteljica Mary MacKillop, ki bo oktobra razglašena za svetnico, je bila leta 1871 izobčena iz katoliške Cerkve. Njeno izobčenje je iz maščevanja dosegel nek duhovnik, ki ga je MacKillopova prijavila zaradi pedofilije.

Kot so poročali avstralski mediji, so v javnost prišli novi podatki o življenju ustanoviteljice reda Jožefovih sester. MacKillopova je pri policiji in tudi pri generalnem vikarju adelaidske nadškofije podala prijavo proti patru Keatingu, ki naj bi v neki cerkveni šoli spolno nadlegoval tamkajšnje učence.

Javna osramotitev duhovnika je razburila patra Charlesa Horana, zaupnega prijatelja škofa Laurencea Sheila, da je izkoristil svoj vpliv na škofa in dosegel začetek postopka za izobčenje MacKillopove. Leta 1871 je bila avstralska redovna ustanoviteljica izobčena zaradi ‘nepokorščine’. Škof Sheil je pet mesecev kasneje na smrtni postelji svojo odločitev preklical.

V avstralski Cerkvi so torej že konec 19. stoletja skušali prikriti spolne zlorabe s strani duhovnikov, pojasnjuje jezuit p. Paul Gardner, postulator v postopku za razglasitev MacKillopove za svetnico. V preteklem letu se je adelaidski nadškof in predsednik Avstralske škofovske konference, Philip Wilson, uradno opravičil redu Jožefovih sester za izobčenje njihove ustanoviteljice.

Novo dokumentacijo o življenju bodoče svetnice bodo v avstralskih medijih predstavili teden dni pred razglasitvijo. Mary MacKillop je prva svetnica v avstralski katoliški Cerkvi.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh