Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

50 let Teološke fakultete v Mariboru

Za vas piše:
K. C.
Objava: 08. 11. 2018 / 11:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.11.2018 / 09:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
50 let Teološke fakultete v Mariboru

50 let Teološke fakultete v Mariboru

V Mariboru so v sredo, 7. novembra, pripravili slavnostno akademijo, s katero so počastili 50. obletnico Teološke fakultete.

V Kazinski dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor so v sredo, 7. novembra, pripravili slavnostno akademijo, s katero so počastili 50. obletnico Teološke fakultete. Slavnostni govornik je bil častni senator Teološke fakultete akademik Kajetan Gantar.


Stanislav Slatinek, predstojnik enote Teološke fakultete v Mariboru, in častni senator Teološke fakultete akademik Kajetan Gantar

Kajetan Gantar je v svojem govoru omenil 60. obletnico mariborske izdaje Svetega pisma, ki je bila zelo iskana, spregovoril pa je tudi svojem očetu in svojih spominih, mariborskem bogoslovju, se sprehodil po zgodovini teološke fakultete v Mariboru od težav ob njenem nastajanju do bolonjske prenove ter rektorjih, ob koncu pa je spregovoril tudi o odnosu študijskih ustanov do slovenščine. Dejal je, da jo žal izpodriva angleščina, ki se zdi na prvi pogled zelo prijazna in ustrežljiva, a se nazadnje izkaže kot čez vse gospodovalna. Kar ni objavljeno v angleščini, marsikje manj velja. Zato je vsem zbranim položil na srce, naj bodo zvesti izročilu škofa Antona Martina Slomška in naslednikom na njegovem lavantinsko-mariborskem sedežu.

Mariborski enoti teološke fakultete je zaželel, da bi v soglasju in plodnem sodelovanju z izobraženci, zlasti slavisti, zvesto ohranjala in bogatila dragoceno Slomškovo dediščino. Svoj govor je končal s Slomškovo mislijo: »Materni jezik je najdražja dota, ki smo jo od svojih starih dobili; skrbno smo ga dolžni hraniti, olepšati in svojim mlajšim zapustiti. Kdor svoj materni slovenski jezik pozabi, malopridno svoj talent zakoplje; Bog pa bo enbart terjal in vsi zaničevalci svojega poštenega jezika bojo v vunajno temo potisnjeni.«

Zgodovina

Začetki teološkega študija sicer segajo že v leto 1859, ko je škof Anton Martin Slomšek po prenosu sedeža škofije v Maribor ustanovil prvo visoko bogoslovno šolo na Slovenskem in osnoval knjižnico. Skoraj sto let pozneje, leta 1968, se je na pobudo škofa Maksimilijana Držečnika začel izvajati univerzitetni teološki študij na Enoti Teološke fakultete v Mariboru.


Podelitev priznanj

Predavanja za določene letnike so se začela 15. oktobra 1968, vpisanih je bilo 44 bogoslovcev. Celotni študij teologije je bil uveden leta 1995, ko sta zaživela eno- in dvopredmetni program, ki ga izvajajo v sodelovanju s pedagoško fakulteto. Od leta 1997 se študij izvaja škofijski stavbi Andreanum v Mariboru. Študije uradno deluje kot enota Teološke fakultete v Ljubljani, ki je še vedno edina teološka visokošolska ustanova v Sloveniji.


Praznovanje sta popestrila godalni kvartet Feguš iz Maribora in !Kebataola!, ansambel pod umetniškim vodstvom Karmine Šilec.

Več o praznovanju si boste lahko prebrali v tedniku Družina naslednji teden.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh