Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Alžirija se pripravlja na beatifikacijo 19 mučencev

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 06. 11. 2018 / 09:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.11.2018 / 14:12
Ustavi predvajanje Nalaganje

Alžirija se pripravlja na beatifikacijo 19 mučencev

Za blažene bodo razglašeni 8. decembra v Oranu.

Sedem izmed devetnajstih mučencev je mednarodno zaslovelo s filmom »Božji možje«. 8. decembra letos bo vseh devetnajst mož in žena, ki so jih med leti 1994 in 1996 v Alžiriji mučili islamski teroristi, v Oranu razglašenih za blažene.

Postopek za njihovo beatifikacijo se je začel leta 2007, s čimer so Pierre Claverie in tovariši postali Božji služabniki. Papež Frančišek je njihovo beatifikacijo potrdil v začetku letošnjega leta.

8. decembra bo beatifikacijska slovesnost v stolni cerkvi oranske škofije, ki jo je kot škof vodil mučenec Pierre Claverie. Slovesnost bo v imenu svetega očeta vodil kardinal Angelo Becciu, prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov.

Alžirsko »temno desetletje«

Med leti 1991 in 2002 je bila Alžirija v krempljih državljanske vojne med alžirsko vlado in islamističnimi uporniki. V tem desetletju je brutalnost upornikov dosegla nove meje, devetnajst mož in žena pa je moralo plačati skrajno ceno za svojo krščansko vero, ker niso bili pripravljeni zapustiti države.

Med njimi je bil tudi škof Pierre Claverie iz Orana, ki je bil zadnji izmed mučencev, umorjen v bombnem napadu pred škofijo leta 1996, skupaj s svojim muslimanskim prijateljem in voznikom. Mučeništvo menihov iz Tibhirina je leta 1996 navdihnilo nastanek večkrat nagrajenega filma »Božji možje«. Francoski trapisti so mirno živeli v sožitju in prijateljstvu s svojimi islamskimi sosedi. Ker niso želeli zapustiti države in alžirskega ljudstva, so bili ugrabljeni in kasneje obglavljeni.

»Njihovo sporočilo je ljubezen«

V izjavi za javnost oktobra letos so alžirski škofje pojasnili, da ni namen beatifikacije iz teh mož in žena narediti junake, temveč pokazati, kako lahko preko običajnih ljudi vidimo, da se tudi v najtemnejših obdobjih v življenju porajajo žarki upanja. Njihova brezpogojna ljubezen do Boga, domovine in naroda nam kaže, da lahko »le ljubezen konča spiralo zla, ki nas odtujuje«.

Škofje so navedli besede dr. Issama Toualbia, muslimana in člana Unesca, ki jim je dejal: »Naj bo ta beatifikacija predhodnica izgradnje boljše prihodnosti med dvema sredozemskima obalama; prihodnost, zgrajena na spoštovanju, razumevanju in deljenju.«

Vir: Vatican News
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh