Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Beatifikacija Carla Acutisa v Assisiju

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 10. 2020 / 07:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.10.2020 / 08:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Beatifikacija Carla Acutisa v Assisiju

Beatifikacija Carla Acutisa v Assisiju

Kardinal Vallini: 15-letni računalniški genij je bil »resnična priča Kristusove ljubezni«.

FOTO: Vatican Media

V Assisiju so minulo soboto za blaženega razglasili mladega Italijana Carla Acutisa, ki ga vrstniki častijo kot »spletnega apostola«. Kardinal Agostino Vallini, upokojeni vikar rimske škofije, je mladostnika, ki je pred 14 leti umrl za posledicami levkemije, označil za »resnično pričo Kristusove ljubezni«. Acutis je v središče svojega kratkega življenja postavil evharistijo in je postal »zgled krščanskega življenja, predvsem za mlade«.

Slovesne beatifikacije v baziliki sv. Frančiška v Assisiju se je udeležilo okoli 3.000 romarjev. Zaradi varnostnih ukrepov med epidemijo koronavirusa se vsi niso zbrali v svetišču: mnogi so slovesno bogoslužje spremljali prek velikih zaslonov na trgu pred baziliko. Televizijske postaje in spletni portali so beatifikacijo mladega računalniškega genija prenašali po vsej Italiji.

Relikviarij s srcem mladega blaženega

Kardinal Vallini je prebral uradni odlok papeža Frančiška, s katerim je bil Carlo Acutis sprejet v občestvo blaženih. Njegov bogoslužni spomin obhajamo danes, 12. oktobra. Po slovesnosti so ob bučnem aplavzu na trgu pred asiško baziliko razkrili velik portret novega blaženega. Bogoslužja sta se udeležila tudi njegova starša, ki sta v procesiji na oltar prinesla bogato okrašen in pozlačen relikviarij s srcem svojega sina.

Goreča želja Carla Acutisa je bila, da bi kar čim več ljudi navdušil za Jezusa, je poudaril kardinal Vallini. Ta »junaška vera« je mladeniču, ki je zbolel za hudo obliko krvnega raka, vlivala moči tudi v najtežjih trenutkih bolezni. Carlo je čudovit zgled za to, da omrežje ni zgolj sredstvo za beg, temveč ga lahko uporabimo kot prostor za resnični dialog, poznavanje in vzajemno spoštovanje.


FOTO: Vatican Media

Češčenje gorečega računalniškega genija

Številni privrženci z vsega sveta Carla Acutisa častijo kot gorečega računalniškega genija. Mladenič se je zanimal za informatiko in je kot samouk postavljal zanimive spletne strani z verskimi vsebinami. Po svetu je posebej zaslovel s svojo izrecno ljubeznijo do evharistije, ki jo je označil kot »avtocesto za nebesa«.

Ko je Carlo izvedel, da je neozdravljivo zbolel za levkemijo, je svoje življenje v celoti posvetil papežu in Cerkvi. Umrl je 12. oktobra 2006 in je bil na lastno željo pokopan v Assisiju. Na svetovnem dnevu mladih v Riu de Janeiru leta 2013 so Carla med predstavitvijo njegove življenjske zgodbe označili kot morebitnega »zavetnika medmrežja«.

Papež Frančišek je leta 2018 z odlokom priznal Carlove junaške kreposti, februarja letos pa je sledilo priznanje čudeža, ki naj bi se zgodil na Acutisovo priprošnjo: na medicinsko nepojasnjen način je po molitvi k mlademu Italijanu ozdravel brazilski otrok.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh