Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI.: nisem soavtor Sarahove knjige

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 14. 01. 2020 / 12:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 14.01.2020 / 13:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

Benedikt XVI.: nisem soavtor Sarahove knjige

Osebni tajnik Gänswein: upokojeni papež ni bil obveščen o dejanski obliki knjige o duhovništvu.

Benedikt XVI. se je distanciral od soavtorstva knjige o duhovništvu, ki jo je izdal kardinal Robert Sarah. Nadškof Georg Gänswein, osebni tajnik upokojenega papeža, je v pogovoru za avstrijsko katoliško agencijo Kathpress danes pojasnil, da je na prošnjo Benedikta XVI. telefoniral kardinalu Sarahu, naj posreduje pri založbi ter umakne njegovo ime in fotografijo z naslovnice nove knjige.

Iz knjige z naslovom »Des profondeurs de nos coeurs« (iz globine najinih src) naj umaknili tudi podpis Benedikta XVI. izpod predgovora in sklepnih opomb, ker upokojeni papež pri pisanju teh po lastnih navedbah ni sodeloval. Prispevek z njegovim podpisom pa je vsekakor »100 % Benedikt«, je zatrdil nadškof Gänswein. Knjiga naj bi v Franciji uradno izšla jutri, februarja pa pričakujejo tudi izid ameriške in nemške izdaje.

Besedilo o duhovništvu je upokojeni papež napisal lani poleti, je še povedal nadškof Gänswein, in ga na Sarahovo prošnjo izročil kardinalu v prosto uporabo. Vedel je, da naj bi zapis izšel v knjigi, toda po Gänsweinovih besedah Benedikt XVI. ni bil obveščen o dejanski obliki in izvedbi načrtovane knjige.

Poleg tega vprašanje pravic do besedila, ki ga je napisal Benedikt XVI., še ni pojasnjeno. Upokojeni papež bi moral kot soavtor knjige podpisati pogodbo z založbo, pri kateri bo delo izšlo, vendar se to ni zgodilo. »Gre za nesporazum, vendar pri tem ne smemo podvomiti v dober namen kardinala Saraha,« je še pojasnil nadškof Gänswein.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh