Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blagoslov spomenika dvema duhovnikoma

Za vas piše:
K. C.
Objava: 07. 01. 2016 / 11:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Blagoslov spomenika dvema duhovnikoma

70 let po tragični smrti duhovnikov Filipa Terčelja in Franca Krašne bodo blagoslovili njun spomenik.

70 let po tragični smrti duhovnikov Filipa Terčelja in Franca Krašne bodo blagoslovili njun spomenik, ki so ga postavili lani. V spomin na Filipa Terčelja poteka Terčeljeva pot na Kovk pri Ajdovščini, vsako leto pa se zberejo na na Terčljevem shodu z mašo.

Filip Terčelj iz Grivč pri Ajdovščini je bil duhovnik, publicist, pisatelj in pesnik. Po osnovni šoli v Šturjah je odšel v Ljubljano na škofijsko klasično gimnazijo v Šentvidu. Nato pa je stopil v bogoslovje. Duhovniško posvečenje je prejel 8. januarja 1917. Študij je nadaljeval v Kölnu, kjer je postal profesor teologije, hkrati pa je pomagal slovenskim izseljencev, še posebej vestfalskim rudarjem in proučeval delovanje nemških katoliških prosvetnih organizacij.

Svoja besedila je objavljal v časopisu Naš čolnič, nato pa v Družini. Pisal je kratko prozo, pedagoška, nabožna besedila in pesmi. Sodeloval je tudi z Goriško Mohorjevo družbo.

V Prosvetni zvezi je na Goriškem v dvajsetih letih prejšnjega stoletja, ko so Primorci trpeli pod italijansko oblastjo, z organizacijo pestrega kulturnega in družbenega dogajanja prispeval k dvigu narodne zavesti in vere v Boga, dokler ni italijanska oblast prepovedala vsako udejstvovanje v slovenskem jeziku in Terčelja zaprla zaradi njegovega delovanja. Obsojen je bil na petletno izgnanstvo v Campobasso. Po vrnitvi ni našel dela na Primorskem, zato je odšel v Ljubljano, kjer je postal profesor na II. državni gimnaziji (zdaj Poljanska). Nadaljeval je kulturno ustvarjanje in svojim dijakom pomagal tudi finančno. Po vojni se je znašel v nemilosti zaradi govoric, da je sodeloval z okupatorjem in bil znova zaprt ter izpuščen. Umrl je na današnji dan, 7. januarja, leta 1946. Na poti do Ljubljane, kjer bi z župnikom v Sorici Francem Krašno posredoval zaradi izselitve kmetov, ker so imeli priimke nemškega izvora, so ju zajeli člani KPS in ju ubili.

Leta 1947 so njune ostanke iz Štulčeve grape, s kraja njune smrti, prenesli na pokopališče v Davčah. Lani septembra so v Štulčevi grapi postavili spomenik umorjenima duhovnikoma, točno 70 let po tragičnih dogodkih pa bo blagoslovljen.

Vir in foto: arhiv Družine

Preberite tudi:
Praznovanje 120-letnice rojstva Filipa Terčelja


Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh