Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izkušnja, ki spremeni življenje

Objava: 21. 04. 2021 / 09:34
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.04.2021 / 12:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Izkušnja, ki spremeni življenje

Izkušnja, ki spremeni življenje

Pota – program mladinskega misijonskega prostovoljstva.

Jana, Alenka, Ivana in Špela se odpravljajo pomagat v Kazahstan. FOTO: Alja Polanec.


Ena najlepših izkušenj v mojem življenju; izkušnja mi je spremenila življenje in celoten pogled na svet; eno najlepših poletij do sedaj. To je le nekaj besed, s katerimi nekdanji prostovoljci opisujejo svojo izkušnjo programa »POTA«.

Opisi, fotografije, podoživljanja in številne spodbudne besede so letos tudi nas spodbudili, da stopimo iz cone udobja in damo delček sebe in svojega časa drugim.

POTA je program mladinskega misijonskega prostovoljstva, ki deluje pod okvirom Katoliške mladine in že več kot 15 let mladim omogoča biti del misijonskega življenja, tako da v poletnih mesecih opravljajo prostovoljno delo po vsem svetu, kar pa jim prinaša nepozabno izkušnjo življenja v skupnosti in duhovno ter osebnostno rast.

Čeprav je tudi letošnje leto precej nepredvidljivo, vsi upamo, da bomo lahko uresničili vsaj del poslanstva POTA. V letošnjem letu je predvidena izvedba sedmih različnih projektov. Prostovoljno delo bo letos v Ukrajini, Indiji, Kazahstanu, Južnoafriški republiki, Keniji in na Madagaskarju.

Po vsem svetu

V Ukrajino se bo letos odpravilo pet prostovoljcev, ki bodo pomagali v glavnem mestu Kijev in v Zakrpatju. V Kijevu bodo delali v bolnišnici in centru za brezdomce, v Zakrpatju pa bodo pomagali pri izvedbi oratorija in beljenju tamkajšnjih prostorov.

V Kazahstan se letos odpravljajo štiri dekleta. S pomočjo tamkajšnjih mladih bodo organizirala oratorij, otroke učila angleščine in kitare ter pomagala pri lažjih fizičnih opravilih.

Tudi v Indijo se letos odpravlja skupina štirih deklet. Delala bodo v tamkajšnji šoli za dekleta Piali Ashar Alo in jim pomagala pri šolskem delu in ostalih dejavnostih.

V Južnoafriško republiko se odpravljajo tri dekleta, ki bodo pomagala v tamkajšnjem centru za otroke in mlade.

V Kenijo se odpravlja številnejša moška zasedba, ker bodo obnavljali športno infrastrukturo za mlade.

Na projekt na Madagaskarju se odpravlja najštevilnejša zasedba. Bivali bodo pri slovenskih misijonarjih in organizirali več oratorijev za tamkajšnje otroke.

Lahko jih podpremo

Čeprav se odpravljajo na šest različnih krajev, jih vse združuje želja po pomoči drugim in prostovoljnem delu, klic Boga in širjenje Božje ljubezni, spoznavanje novih ljudi in kultur, razveseljevanje drugih in darovanje koščka sebe za boljši svet.

Za zdaj še zbirajo sredstva, ki bodo v celoti namenjena za izvedbo projektov. Pomagamo jim lahko tako, da dar nakažemo na spodnji račun ali pošljemo SMS z geslom AFRIKA5 na 1919 in tako podarimo 5 €.

Naziv: Katoliška mladina
Naslov: Jurčičev trg 2, 1000 Ljubljana
IBAN: SI56 0400 1004 6914 233
SWIFT: KBMASI2X
Sklic: SI00 001200
Koda namena: CHAR
Namen: Donacija POTA

V aprilu in maju bodo z namenom zbiranja sredstev organizirali tudi nekaj dogodkov: načrtujejo dobrodelni koncert, kuharske tečaje in prodajo oblačil, predstavili pa se bodo tudi po župnijah. Sledimo jim lahko tudi po družbenih omrežjih.

»Že vnaprej se zahvaljujemo za vsako spodbudno besedo, vsak nasmeh, vsak vaš dar in molitev za nas!« je dejala ena izmed prostovoljk in dodala: »Za konec bi dodala še misel: Kadar človek naredi nekaj dobrega, ne da bi mu bilo treba, se Bog ozre navzdol ter pravi: 'Že samo za ta trenutek je bilo vredno ustvariti svet.'«


Prispevek je bil najprej objavljen v novi številki tednika Družina (17/2021).

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh