Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izraelski predsednik Rivlin pri papežu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 11. 2018 / 09:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.11.2018 / 11:03
Ustavi predvajanje Nalaganje

Izraelski predsednik Rivlin pri papežu

Med temami pogovora antisemitizem v Evropi in krščanska romanja v Sveto deželo.

Izraelski predsednik Reuven Rivlin je včeraj v Vatikanu obiskal papeža Frančiška. Zasebni pogovor v Apostolski palači je po navedbah navzočih časnikarjev trajal okoli 35 minut. Kot teme pogovora je Rivlin v zapisu na družbenem omrežju Twitter med drugim navedel vse bolj prisoten antisemitizem v Evropi in po svetu ter spodbujanje krščanskih romanj v Sveto deželo.

Pred avdienco je izraelski predsednik sporočil, da bo papeža obiskal kot »resničnega prijatelja izraelske države in judovskega ljudstva«, Sveti sedež in Izrael pa bosta kmalu obhajala tudi 25. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama. Sogovornika naj bi po navedbah izraelskega predsedniškega urada razpravljala tudi o potrebi po dialogu na Bližnjem vzhodu in zagotavljanju verske svobode za različne veroizpovedi. V pogovoru sta poudarila pomen oblikovanja večjega vzajemnega zaupanja v zvezi z vnovičnimi pogajanji med Izraelci in Palestinci o dosegi sporazuma, ki bi spoštoval legitimne želje obeh držav.

Rivlin je Vatikan obiskal že septembra 2015. Po včerajšnjem srečanju s papežem sta ga sprejela tudi vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin in »zunanji minister« nadškof Paul Gallagher, nato pa še italijanski predsednik Sergio Mattarella.

Nadškof Auza: Vatikan vztraja pri rešitvi dveh držav za Palestino

Tik pred včerajšnjim obiskom izraelskega predsednika v Vatikanu pa je stalni opazovalec Svetega sedeža pri Združenih narodih v New Yorku, nadškof Bernardito Auza, na zasedanju skupščine poudaril, da Vatikan vztraja pri rešitvi dveh držav za Palestino. Le na ta način bi lahko dolgoročno rešili težavo palestinskega ljudstva »brez države«.

Nadškof Auza je pohvalil delo, ki ga Združeni narodi opravljajo za okoli 5,6 milijona palestinskih beguncev: zgolj na območju Gaze, kjer je brezposelnost kar 43-odstotna, omogoča UNRWA, Agencija Združenih narodov za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu, delovna mesta za več kot 13.000 ljudi. V položaju, ko na obzorju ni hitrih rešitev, je ta agencija »najboljše sredstvo za preprečitev zaostrovanja krize, ki bi bila za mednarodno skupnost povezana z dodatnimi stroški«.

Veliko težavo predstavlja pomanjkanje denarnih sredstev

Veliko težavo pa predstavlja primankljaj v višini več kot 200 milijonov ameriških dolarjev, je pojasnil nadškof. Potrebe namreč občutno presegajo prostovoljne denarne darove, s katerimi razpolaga UNRWA. Auza je mednarodno skupnost pozval k večji občutljivosti za trenutne razmere, v kakršnih so se znašli številni palestinski begunci, ki bivajo predvsem na zahodnem bregu reke Jordan, na območju Gaze, v Jordaniji, Libanonu in Siriji.

Sveti sedež si bo po besedah nadškofa Auze še naprej prizadeval za pogajanja, ki bi pripeljala do rešitve dveh držav kot edine možne poti, dokler na območju ne bosta zavladala mir in sprava. Vatikanski predstavnik je tudi predlagal za podaljšanje mandata UNRWA, ki se izteka leta 2020, saj delo agencije še ni zaključeno.

Vir: Kathpress / RV
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh