Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jaslice v piranskih cerkvah

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 21. 12. 2020 / 20:58
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.12.2020 / 13:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jaslice v piranskih cerkvah

Jaslice v piranskih cerkvah

V petih cerkvah jaslične skulpture razstavlja umetnik Lan Seušek.

Sveta družina in Sveta trojica. FOTO: Benjamin Pezdir in arhiv Lana Seuška



V društvu »Prijatelji zakladov sv. Jurija« Piran so tudi v letošnjem božičnem času pripravili razstavo Jaslice v piranskih cerkvah. V petih cerkvah je skulpture postavil umetnik, akademski kipar Lan Seušek, v cerkvi sv. Frančiška imajo kot običajno samostanske jaslice Alojzije Ulman, v župnijski cerkvi sv. Jurija pa tradicionalne župnijske jaslice iz 19. stoletja.




Seušek: Pogled človeka na Božji odrešenjski načrt

Lan Seušek je za pet piranskih cerkva zasnoval v štirih, med seboj povezanih sklopih, ki si pomensko sledijo: Zaharija in angel, Marijino oznanjenje, Jožefove sanje ter Sveta družina in Sveta trojica. »Našteti prizori prehajajo iz začetne razdrobljenosti do vse večje enotnosti in povezanosti,« pravi avtor, ki se s kipi, kot sam pravi, »sprehodi skozi pogled človeka na Božji odrešenjski načrt.« Najprej človek ta načrt prepozna kot obljubo in visok ideal (Zaharija in angel v krstilnici sv. Janeza Krstnika), sledi človeška privolitev v Marijinem Zgodi se! (Marijino oznanjenje v cerkvi Marija zdravje), nato se pojavi človekov dvom in Božji odgovor nanj (Jožefove sanje v cerkvi sv. Roka), nazadnje pa se Božji načrt utelesi in postane Resnica (Sveta družina in Sveta Trojica v cerkvi sv. Petra); poleg štirih sklopov zgodovine odrešenja avtor Seušek v cerkvi Marije Tolažnice razstavlja še jaslice, v katerih je Sveta družina predstavljena kot ideal družine. »Upodobitev je izčiščena vseh detajlov in razen družine ni drugih figur, ki bi preusmerjale pozornost od bistva. Sveta družina izvira iz odnosa med devico Marijo in svetim Jožefom, ta odnos je Ljubezen,« je zapisal umetnik in podkrepil z mislijo evangelista Janeza: »Bog je ljubezen, in tisti, ki ostaja v ljubezni, ostaja v Bogu in Bog ostaja v njem.« (1 Jn 4, 16c)


Marijino oznanjenje

Ustvaril med drugim tudi portretni kip Kreka in Slaviča

Umetnik Lan Seušek je leta 2012 diplomiral iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Njegovo umetniško ustvarjanje obsega kiparska dela v klasičnih materialih in umetnih masah, slikarska dela in ilustracije. V študentskih letih je prejel skupinsko študentsko Prešernovo nagrado za umetniško postavitev Čakajoči. Lan Seušek je izdelal že precej javnih umetniških del: portreta Janeza Evangelista Kreka in Matija Slaviča za Teološko fakulteto, portret Franca Hladnika za botanični vrt v Ljubljani, kamniti relief Razodetja na gori ter glavno oltarno podobo v barvnem steklu Rojstvo Janeza Krstnika za cerkev Janeza Krstnika v Predloki in poslikavo prenovljenih spovednic pri sv. Ani v Kopru.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh