Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kam s kovanci iz vodnjaka Trevi?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 14. 01. 2019 / 08:33
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 15.01.2019 / 08:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kam s kovanci iz vodnjaka Trevi?

Letno se v vodnjaku nabere okoli 1,5 milijona evrov, s katerimi je rimska Karitas doslej pomagala ubogim.

Kot je minuli konec tedna poročal italijanski časnik Avvenire, naj bi kovanci iz rimskega vodnjaka Trevi v prihodnje ne bili več namenjeni rimski Karitas, ki s tem denarjem oskrbuje uboge in brezdomce v italijanski prestolnici. Od 1. aprila dalje naj bi po prvotni odločitvi mestne uprave z zbranim denarjem med drugim financirali vzdrževanje kulturnih dobrin v mestu. Kovanci, ki jih po starem običaju v vodnjak mečejo turisti, so v zadnjih letih prinašali okoli 1,5 milijona evrov letno.

Ker pa je odločitev rimske županje Virginie Raggi sprožila precej razburjenja, je mestna uprava spremembe v financiranju zaenkrat preklicala. Kot danes poročajo rimski časniki, se Raggijeva posvetuje z ministrstvi za socialo, kulturo in finance ter skupaj z njimi išče novo rešitev.

Od leta 2001 je bil po sklepu tedanjega župana Walterja Veltronija izkupiček iz vodnjaka Trevi in drugih zgodovinskih vodnjakov v Rimu namenjen krajevni Karitas. V proračunu človekoljubne organizacije je to nazadnje predstavljalo okoli 15 % vseh sredstev, približno toliko, kot redni darovi in prispevki škofovskih konferenc, škofijska Karitas pa v italijanski prestolnici skrbi za več kot 50 socialnih ustanov in 145 posvetovalnic. Raggijeva je sprva odločila, da naj bi od 1. aprila dalje z izkupičkom iz rimskih vodnjakov med drugim vzdrževali mestno kulturno dediščino.

Turisti v upanju, da bi se kdaj vrnili v Rim, čez ramo vržejo kovanec v vodnjak Trevi, ki je s 50 metri širine največji rimski vodnjak, obenem pa ena najbolj obiskanih rimskih znamenitosti. Krajevna Karitas je s tem denarjem med drugim financirala prehrano in začasna bivališča za uboge, medicinsko oskrbo in manjše kreditne projekte.

Vir: Kathpress
Foto: Wikimedia Commons

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh