Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Becciu vplival na sojenje kardinalu Pellu?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 06. 10. 2020 / 13:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.10.2020 / 09:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Becciu vplival na sojenje kardinalu Pellu?

Kardinal Becciu vplival na sojenje kardinalu Pellu?

Papež je sprejel nuncija v Avstraliji, domneve o podkupovanju lažne priče proti Pellu.

Foto: Vatican Media

Papež Frančišek je danes v zasebno avdienco sprejel apostolskega nuncija v Avstraliji, sredi namigovanj, da je bilo v času sojenja avstralskemu kardinalu Georgeu Pellu zaradi obtožbe spolnih zlorab mladoletnih z vatikanskega državnega tajništva na nunciaturo v Canberri nakazanih več sto tisoč evrov, za spletni portal National Catholic Register piše vatikanist Edward Pentin.

Sodeč po vatikanskih virih naj bi papež filipinskega nadškofa Adolfa Tita Yllano poklical v Rim, da bi natančneje poizvedel, kaj se je zgodilo z omenjenim denarjem, vendar iz Vatikana tega še niso potrdili.

Vest o srečanju je prišla po številnih poročanjih v italijanskih medijih v preteklem tednu, da so v Vatikanu odkrili dokumente, ki naj bi dokazovali bančno nakazilo 700.000 evrov oz. okoli enega milijona avstralskih dolarjev, ki naj bi ga oddelek pod vodstvom kardinala Angela Becciuja leta 2017 posredoval na »avstralski račun«. Kardinal Becciu je bil v tistem času sostituto ali namestnik državnega tajnika.

Nadškof Yllana je bil za nuncija v Avstraliji imenovan leta 2015, kjer je nasledil nadškofa Paula Gallagherja, danes vatikanskega »zunanjega ministra«. Kot poroča NCR, sta nadškof Yllana in kardinal Becciu prijatelja. Rojena sta istega leta (1948) in v diplomatsko službo Svetega sedeža sta oba vstopila leta 1984, v razmiku nekaj mesecev.

Becciu odstopil s položaja prefekta

Papež Frančišek je konec letošnjega septembra sprejel odstop kardinala Becciuja s položaja prefekta vatikanske Kongregacije za zadeve svetnikov in njegovo odpoved »s kardinalsko častjo povezanim pravicam«, vendar Vatikan za to ni navedel nobenih konkretnih razlogov. Prelata s Sardinije obtožujejo finančnih poneverb v zvezi z nakupom luksuznih nepremičnin v središču Londona in domnevne zlorabe sredstev iz Petrovega novčiča, Becciu pa te obtožbe odločno zanika in trdi, da je »vse skupaj nesporazum«.

Odtlej pa so se pojavile še domneve o bančnih nakazilih v Avstralijo, kar kaže na možnost, da so bila sredstva porabljena za podkupnino lažnim pričam na sojenju kardinalu Pellu, kot je v začetku oktobra poročala La Repubblica.

Leta 2017 je bil kardinal Pell prefekt Tajništva za ekonomijo in je vodil finančno reformo v Vatikanu, vendar je večkrat prišel navzkriž s kardinalom Becciujem, ki je bil obtožen, da Pella ovira pri prizadevanjih za dosego večje preglednosti finančnega poslovanja pri Svetem sedežu. Kardinal Pell se je julija 2017 vrnil v Avstralijo, da bi se na tamkajšnjem sodišču branil pred obtožbami spolne zlorabe mladoletnih. Leta 2019 je bil obsojen na večletno zaporno kazen, nato pa ga je v začetku letošnjega leta avstralsko vrhovno sodišče oprostilo vseh obtožnic.

Po navedbah britanskih medijev naj bi »nakazani denar porabili za dokončen umik kardinala Pella in njegovega programa za preglednost poslovanja, ki je grozil z razkritjem domnevno koruptivnega ravnanja kardinala Becciuja z vatikanskim denarjem«. Kardinal Becciu odločno zanika vse naštete domneve in trdi, da »nikakor ni posredoval v sodnem postopku proti kardinalu Pellu«.

Številne neznanke glede nakazanega denarja v Avstraliji

Če odmislimo domnevno vpletenost kardinala Becciuja, poroča NCR, pa je anonimen vatikanski vir, ki omenjene zadeve dobro pozna, potrdil, da nakazana sredstva niso bila poknjižena, zato jih nihče ni bil primoran prijaviti. Na apostolsko nunciaturo v Canberri naj bi bila nakazana »za posel, ki ga je treba opraviti«, to pa naj bi vključevalo tudi »obnovo vrat«.

Če to drži, dodaja vir, bi morala nunciatura predložiti natančno dokumentacijo o višini stroškov obnove in podatke, komu je bilo delo zaupano. Po njegovem mnenju pa denar bodisi delno bodisi v celoti ni bil porabljen za obnovitvena dela, temveč je bil posredovan tretji osebi, ki naj bi podkrepila obtožbe spolnih zlorab ter krivo pričala na sojenju proti kardinalu Pellu in tako zaključila njegova prizadevanja za finančno reformo v Vatikanu, kot sta poročala tudi italijanska časnika La Repubblica in Corriere della Sera.

Več podrobnosti se bo pojavilo na sojenju, če bo do njega prišlo. Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin je v pogovoru s časnikarji povedal, da »se pripravlja sodna preiskava« glede te in drugih obtožb glede finančnih nepravilnosti proti kardinalu Becciuju.

Kardinal Pell, ki se je v začetku tedna vrnil v Vatikan, pa je za medije izjavil, da je »zelo zadovoljen, da je spet nazaj«, ter smeje pristavil: »Bomo videli, če se bom v naslednjih dneh kaj srečal s papežem.« Glede obtožb proti kardinalu Becciuju je večkrat ponovil: »Ničesar ne želim izjaviti.«

V Papeškem letopisu Becciu še vedno kardinal

72-letni Becciu pa je še vedno na seznamu članov kardinalskega zbora, kot je razvidno iz posodobljenega Papeškega letopisa, ki so ga minulo soboto objavili v Vatikanu. Zabeleženo je, da italijanski kardinal ni več prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov, med spremembami v kardinalskem zboru pa se njegovo ime ne pojavi.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh