Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinalu Pellu dovoljen priziv na razsodbo

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 11. 2019 / 08:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.11.2019 / 09:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinalu Pellu dovoljen priziv na razsodbo

Kardinalu Pellu dovoljen priziv na razsodbo

Razsodba sodišča v Pellovem primeru je razdelila avstralsko in mednarodno javnost.



Avstralsko vrhovno sodišče je odločilo, da se kardinal George Pell sme pritožiti na avgustovsko razsodbo prizivnega sodišča v avstralski zvezni državi Victorii glede svoje obsodbe zaradi spolne zlorabe mladoletnikov. Pellov priziv na vrhovno sodišče v Canberri je bila njegova zadnja pravna možnost za spremembo razsodbe, ki je ostro razdelila avstralsko in mednarodno javnost.

Kardinal je bil obsojen 11. decembra 2018 po petih točkah obtožnice, ker naj bi v letih 1996 in 1997 kot nadškof v Melbournu po nedeljskih bogoslužjih spolno zlorabil dva mladoletna korista. Izrečena mu je bila šestletna zaporna kazen, od katere mora odslužiti najmanj tri leta in osem mesecev, preden lahko prosi za pogojni izpust.

78-letni kardinal, ki ostaja nadškof in član kardinalskega zbora, se je takoj po koncu zasedanja sodišča vrnil v zapor. Ves čas preživlja v samici, v zaporu pa mu ni dovoljeno obhajati svete maše.

Pell je ves čas sojenja vztrajal pri svoji nedolžnosti, osrednji zagovor njegove obrambe pa je bil, da so bila kazniva dejanja, ki mu jih očitajo, v izpričanih okoliščinah »preprosto neizvedljiva«.

Pell se je na razsodbo prvič pritožil na prizivnem sodišču v Victorii, kjer so njegov primer obravnavali trije sodniki, ki pa niso bili enotnega mnenja, da je bila razsodba porote »nerazumna«. Ker je v »razumnost« sodbe dvomil le en sodnik, Mark Weinberg, je bila Pellova pritožba zavrnjena.

Po Weinbergovem mnenju je večina dokaznega gradiva proti Pellu temeljila na pričevanju enega tožnika, več kot dvajset prič pa je nasprotovalo njegovim trditvam. Zato bi morali, je prepričan sodnik, Pellu že decembra lani izreči oprostilno sodbo.

Izjava Avstralske škofovske konference

Predsednik Avstralske škofovske konference, nadškof Mark Coleridge, je v izjavi za javnost povedal, da »imajo vsi Avstralci na vrhovnem sodišču pravico do pritožbe na obsodbo. Kardinal George Pell je to pravico izkoristil in vrhovno sodišče je odločilo, da je njegova razsodba upravičena do vnovične obravnave«.

Nadškof je dodal, da bo to »še podaljšalo že tako dolg in težak postopek, toda le upamo lahko, da bo prizivu prisluhnjeno takoj, ko bo mogoče, in da bo razsodba vrhovnega sodišča naposled prinesla jasnost in razrešitev za vse.«

Izjava Tiskovnega urada Svetega sedeža

Tiskovni urad Svetega sedeža pa je danes objavil izjavo za javnost, v kateri je zapisal, da priznava odločitev sodišča in znova »potrjuje svoje zaupanje v avstralski pravosodni sistem«. Sveti sedež znova izreka tudi »svojo bližino vsem, ki trpijo zaradi spolnih zlorab s strani duhovnikov«.

Vir: Catholic Herald / Vatican News
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh