Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katehet bo odslej cerkvena služba

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 06. 05. 2021 / 11:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.05.2021 / 12:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Katehet bo odslej cerkvena služba

Katehet bo odslej cerkvena služba

Vatikan bo objavil nov dokument, s katerim bo katehetsko poslanstvo opredeljeno kot posebna cerkvena služba.

Kateheza najmlajših FOTO: Tomaž Celarec/arhiv Družine

V Vatikanu so napovedali objavo novega dokumenta, s katerim bo katehetsko poslanstvo opredeljeno kot posebna cerkvena služba, poroča Radio Vatikan. V torek, 11. maja, bodo na tamkajšnjem tiskovnem uradu predstavili motu proprij z naslovom »Antiquum ministerium«.

Papež Frančišek je leta 2018 v sporočilu udeležencem mednarodnega simpozija za katehete poudaril, da gre pri njihovem poslanstvu za poklicanost: »Poklicanost je biti katehet, ne delati kot katehet.« Ob tem je dodal, da bi morala biti ta »oblika služenja v krščanski skupnosti« priznana kot »prava in pristna služba v Cerkvi«.

Nov dokument bosta predstavila nadškof Rino Fisichella, predsednik Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije, in msgr. Franz-Peter Tebart-van Elst, delegat za katehezo pri istem dikasteriju.

Nadaljevanje vzpostavljanja evangelizacijske razsežnosti laikov

Z motu proprijem bo uradno uvedena cerkvena služba kateheta, s čimer se bo nadaljevalo vzpostavljanje evangelizacijske razsežnosti laikov, ki jo je predvidel že drugi vatikanski cerkveni zbor. Papež Frančišek je v omenjenem sporočilu spomnil, da imajo kateheti v današnjem svetu, kjer prevladuje velika verska ravnodušnost, odgovornost prvega oznanila: »Vaša beseda bo vedno prvo oznanilo, ki se bo dotaknilo srca in razuma mnogih oseb, ki pričakujejo srečanje s Kristusom. Dobro je poudariti, da je prvo oznanilo to, da je Jezus Kristus umrl in vstal iz ljubezni do Očeta, ki podarja vsem svoje odpuščanje ne glede na osebo – le če se odprejo in se pustijo spreobrniti.«

Kot je papež poudaril tudi 30. januarja letos, ko je v avdienco sprejel člane Katehetskega urada Italijanske škofovske konference, morata kateheza in oznanilo v središče postaviti razsežnost skupnosti: »To je čas, v katerem smo poklicani biti obrtniki odprtih skupnosti, ki znajo ovrednotiti talente vsakogar. Je čas misijonarskih, svobodnih in nesebičnih skupnosti, ki ne iščejo pomembnosti in osebne koristi, ampak hodijo po poteh ljudi našega časa.«

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh