Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katoliška cerkev Evropo poziva k pomoči Libanonu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 05. 2021 / 06:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 27.05.2021 / 07:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Katoliška cerkev Evropo poziva k pomoči Libanonu

Katoliška cerkev Evropo poziva k pomoči Libanonu

Evropski škofje zaskrbljeni za družbeno trdnost v versko in kulturno raznoliki deželi.

Lanska eksplozija je družbene in politične napetosti še okrepila FOTO: Vatican Media

Katoliška cerkev je Evropsko zvezo pozvala k podpori cerkvenih socialnih služb v Libanonu. Ustanove v cerkveni lasti tam nudijo nujno potrebno humanitarno pomoč vsem skupnostim; žal pa trenutna družbena in gospodarska kriza v državi močno ogroža številne njihove dejavnosti. Zato naj bi Evropska zveza poiskala »ustvarjalne poti sodelovanja in partnerstva s Cerkvami in verskimi ustanovami« na kraju samem, so včeraj v Bruslju pojasnili predstavniki Komisije škofovskih konferenc pri Evropski zvezi (ComECE).

Komisija deli zaskrbljenost libanonskih katoliških cerkvenih voditeljev za družbeno trdnost v tej versko in kulturno raznoliki deželi. Sporočilo ComECE navaja tudi besede poziva skupščine katoliških patriarhov in škofov v Libanonu, ki svarijo pred posledicami trenutne krize in vabijo k »zaščiti družbenega tkiva ter ohranitvi istovetnosti in posebnosti Libanona«.

Zgolj državni programi in ukrepi ne nudijo zadostne humanitarne podpore

Pri tem libanonski patriarhi in škofje izražajo tudi zahtevo po podpori krščanski navzočnosti na tem območju v obliki cerkvenih ustanov. Te so brez razlike ali diskriminiranja »vedno v službi vseh državljanov«. Tudi ComECE je poudarila, da zgolj državni programi in ukrepi ne nudijo zadostne humanitarne podpore.

V Libanonu živi in deluje 18 priznanih verskih skupnosti, ki po sporazumu iz leta 1943 sodelujejo tudi na političnih položajih. Odtlej se je versko-družbeno tkivo v državi precej spremenilo. Libanon je trenutno v vrtincu hudih družbenih in političnih napetosti, ki sta jih eksplozija v bejrutskem pristanišču avgusta lani in epidemija koronavirusne bolezni še okrepili.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh