Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Krščanstvo v Veliki Britaniji upada

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 20. 09. 2017 / 09:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:37
Ustavi predvajanje Nalaganje

Krščanstvo v Veliki Britaniji upada

51% Britancev se izreka za kristjane, le okoli 6 % Otočanov je dejavnih kristjanov.

Anketa, opravljena v Veliki Britaniji, je prinesla zaskrbljujoče izsledke: med britanskim prebivalstvom se jih le še 51 % izreka za kristjane, vendar jih od teh 60 % zatrjuje, da nikoli ne prebirajo Svetega pisma, 36 % se jih nikoli ne udeleži bogoslužja, tretjina pa priznava, da nikoli ne molijo. Anketa je med dejavne kristjane vključila vse, ki najmanj enkrat tedensko berejo Sveto pismo in molijo ter najmanj enkrat mesečno zaidejo v cerkev: takšnih je med Otočani le 6 %. Anketo je izvedel inštitut ComRes na prošnjo anglikanske Cerkve v Angliji, sodelovalo pa je 8.150 anketirancev. O anketi so poročali tudi britanski mediji.



Rachel Jordan, pristojna za evangelizacijo pri anglikanski Cerkvi, je po navedbah časnika Telegraph komentirala: »Zares smo srečni, da v naši državi živijo ljudje, ki se še izrekajo za kristjane in čutijo pripadnost anglikanski Cerkvi v Angliji, čeprav se skoraj nikoli ne odločijo za obisk naših cerkva.« Pomembno je, da bi te ljudi dosegli, se jim približali in jih privabili v občestvo vernikov. Izsledki ankete pa tudi kažejo, meni Jordanova, kako velika naloga čaka anglikansko Cerkev.

Starejši podatki so že pokazali, da anglikanski Cerkvi pripada le še 51 % prebivalstva, povsem mogoče je, da je danes ta številka še manjša. Od leta 2005 je obisk bogoslužij upadel za 11 %.

Nasprotno pa narašča število skupin nevernih in muslimanskih državljanov v Veliki Britaniji. Katoličani so na Otoku iz zgodovinskih razlogov verska manjšina. Angleška Cerkev je državna Cerkev, ki jo tradicionalno vodi monarh, trenutno torej kraljica Elizabeta II.

Vir: kath.net
Foto: splet

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh