Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Malteški vitezi prepovedali tradicionalno bogoslužje

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 06. 2019 / 10:03
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 12.06.2019 / 10:18
Ustavi predvajanje Nalaganje

Malteški vitezi prepovedali tradicionalno bogoslužje

Nenavadna odredba je poskrbela za burne razprave med člani reda.

Fra' Giacomo Dalla Torre, 80. veliki mojster Suverenega malteškega viteškega reda, je med uradnimi slovesnostmi reda prepovedal obhajanje tradicionalnega bogoslužja. V pismu, datiranem 10. junija, naj bi bila izredna oblika rimskega obreda pri bogoslužjih reda prepovedana, kar je med člani reda povzročilo burne razprave.

Neobičajna izbira besed v pismu je sprva vzbudila dvome, ali je zapis sploh pristen. Tiskovni predstavnik reda je za medije najprej izjavil, da pismo ni pristno, pozneje pa je potrdil, da je. V besedilu je zapisano, da motuproprij »Summorum Pontificum« duhovnikom prepušča izbiro, katero obliko bogoslužnega obreda bodo izbrali, dopušča pa tudi, da predstojniki redov in drugih verskih ustanov sami odločajo o tem, ali bodo uporabljali staro obliko ali ne. Fra' Dalla Torre v pismu ne navaja razlogov za svojo odločitev.

Izredna oblika rimskega obreda je v Katoliški cerkvi načeloma dovoljena od izdaje dokumenta motuproprij z naslovom »Summorum Pontificum« z dne 7. julija 2007. Posebej v Veliki Britaniji člani malteškega viteškega reda zelo cenijo tradicionalno bogoslužje.

Vir: kath.net / Catholic Herald
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh