Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Milijon evrov za mirno medversko sožitje

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 10. 2020 / 12:25
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 27.10.2020 / 13:53
Ustavi predvajanje Nalaganje

Milijon evrov za mirno medversko sožitje

»Zayedova nagrada«, ki jo podeljuje Visoki odbor za človeško bratstvo, odslej tudi posameznikom.

FOTO: Vatican Media

»Zayedovo nagrado za človeško bratstvo« v višini enega milijona evrov, ki sta jo leta 2019 kot prva prejela papež Frančišek in veliki imam Ahmed Al-Tayyeb, bodo od prihodnjega leta naprej podeljevali tudi posameznikom. Namenjena bo »pomembnim prispevkom k človeškemu napredku in lajšanju mirnega sožitja«, je pred dnevi poročal spletni portal Vatican News in se pri tem skliceval na Visoki odbor za človeško bratstvo v Abu Dabiju.

Odbor, ki nagrado podeljuje, je rezultat srečanja med papežem in velikim imamom v začetku lanskega februarja v Združenih arabskih emiratih. Nagrada naj bi spodbujala in širila cilje »Dokumenta o človeškem bratstvu«, ki sta ga takrat podpisala oba verska voditelja.

Šejk Zayed je bil ustanovitelj in prvi predsednik Emiratov

Nagrado so poimenovali po šejku Zayedu bin Sultanu al-Nahyanu (1918-2004), ustanovitelju in prvemu predsedniku Emiratov po pridobljeni neodvisnosti leta 1971. Al-Tayyeb in papež sta zgoraj omenjeni dokument podpisala med slovesnostjo v spomin na šejka Zayeda v Abu Dabiju.

Morebitne prejemnike nagrade lahko predlagajo vladni predstavniki, nekdanji državni voditelji, vrhovni sodniki, voditelji Združenih narodov, osebnosti iz akademskega in kulturnega sveta, mednarodne nevladne organizacije in člani Visokega odbora za človeško bratstvo.

Papež sprejel žirijo medverske »Zayedove nagrade«

Papež Frančišek pa je minuli konec tedna v avdienco sprejel žirijo mednarodne »Zayedove nagrade za človeško bratstvo«. Kot so sporočili po srečanju, bo prvi redni dobitnik nagrade znan 4. februarja prihodnje leto.

Papež je svoje goste spodbudil, naj poiščejo prejemnika, ki si nagrado resnično zasluži. Medverska žirija, katere član je tudi francoski kardinal v rimski kuriji Dominique Mamberti, se redno sestaja in razpravlja o možnih kandidatih za naslednjega nagrajenca.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh