Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nobelovec Junus: koronakriza je priložnost, da ustvarimo nov svet

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 25. 08. 2020 / 08:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.08.2020 / 09:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nobelovec Junus: koronakriza je priložnost, da ustvarimo nov svet

Nobelovec Junus: koronakriza je priložnost, da ustvarimo nov svet

»Epidemija je mogoče naša zadnja priložnost za spreobrnjenje.«

Foto: splet / Wikipedia

Prejemnik Nobelove nagrade za mir leta 2006, bangladeški bankir in gospodarstvenik Mohamed Junus, koronakrizo vidi kot priložnost, da ustvarimo nov, boljši svet. »Ne želim se vrniti v svet, v katerem sem živel pred tem,« je 80-letni nobelovec dejal minulo nedeljo ob sklepu katoliškega srečanja v italijanskem Riminiju. Epidemija je sicer velika tragedija, vendar mogoče naša zadnja priložnost za spreobrnjenje od podnebnih sprememb, družbenih nepravičnosti in drugih težav.

»Bili smo na hitrem vlaku, ki je divjal v katastrofo. Le nekaj let smo bili še oddaljeni od točke, ko vrnitev ne bi bila več mogoča,« je poudaril Junus. Zdaj pa imamo priložnost, da s tega vlaka sestopimo: »Ali bomo šli naproti smrti ali pa bomo zgradili svet za življenje.«

Vlade so pri tem sicer pomembne, toda vprašanje se zastavlja vsakemu posamezniku, je dejal gospodarski izvedenec iz Bangladeša. Pozval je k spremembi potrošniškega vedenja, recimo k manjši uporabi plastike ali zmanjšanemu uživanju mesa. Poleg tega je treba spodbujati podjetja, da bi prešla na uporabo energije iz obnovljivih virov.

Evropa bo pri tem spreobrnjenju prevzela vodilno vlogo, je prepričan Junus. Med drugim bi morala poskrbeti za to, da bi vsem državam po svetu kot »globalno dobrino« ponudila učinkovito cepivo proti okužbi s koronavirusom. Javna sredstva praviloma ne bi smela služiti temu, da se vrnemo v »nekdanji svet«.

Mohamed Junus iz Bangladeša je razvijalec in ustanovitelj zasnove mikrokredita, širitve drobnih posojil na podjetnike, ki so prerevni, da bi lahko prejeli običajno bančno posojilo. Poleg tega je tudi ustanovitelj banke Grameen, ki jo je do leta 2011 vodil sam. Leta 2006 sta bila Junus in banka, ki jo je ustanovil, »za svoje prizadevanje, da bi ustvarila gospodarski in družbeni razvoj z dna« nagrajena z Nobelovo nagrado za mir, Junus pa je tudi prejemnik več drugih mednarodnih priznanj. V letih med 2012 in 2018 je bil kancler državne Glasgowske kaledonske univerze na Škotskem.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh