Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nov teroristični napad v Franciji

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 29. 10. 2020 / 11:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.10.2020 / 16:46
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nov teroristični napad v Franciji

Trije mrtvi v napadu z nožem v baziliki Naše Gospe v Nici, dva tedna po grozljivem umoru učitelja zgodovine v Parizu.

FOTO: Vatican Media

V napadu z nožem v baziliki Naše Gospe v Nici so davi življenje izgubile tri osebe, dve vernici in cerkovnik, več oseb pa je huje poškodovanih. Policija je storilca že prijela. Dva umora sta se zgodila v prostorih svetišča, tretja žrtev pa je bila napadena v gostišču poleg bazilike.

Župan v Nici, Christian Estrosi, je po napadu izjavil, da vse kaže na teroristično dejanje. Časnikarjem je na prizorišču dogodka povedal, da je napadalec »nenehno ponavljal Alah Akbar (Bog je velik), tudi potem, ko so mu dali zdravila«.

V francoski skupščini so se spominu žrtev že poklonili z minuto molka. Francoski notranji minister Gerald Darmanin je dogodek potrdil in napovedal, da se bo vlada sestala na krizni seji, protiteroristično tožilstvo pa je po navedbah STA že odprlo preiskavo zaradi umora in poskusa umorov v okviru terorizma. V Nico naj bi pripotoval tudi francoski predsednik Emmanuel Macron.

Francoski islamski svet (CFCM) je že odločno obsodil krvavo dejanje in muslimane v Franciji pozval, naj odpovejo vse slovesnosti ob rojstnem dnevu preroka Mohameda. Predsednik Francoske škofovske konference, nadškof Eric de Moulins-Beaufort, je ob napadu izrazil svoje ogorčenje ter pozval k molitvi za žrtve in njihove svojce.

V Franciji je islamski skrajnež, mlad begunec iz Čečenije, nedavno na grozljiv način umoril tamkajšnjega učitelja zgodovine, kar je v državi in po vsem svetu sprožilo veliko ogorčenja.

Bazilika Naše Gospe v Nici na jugovzhodu Francije je največja cerkev v mestu in leži v središču tega znamenitega letovišča. Zgrajena je bila v letih med 1864 in 1868 in se slogovno zgleduje po gotski arhitekturi.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh