Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova navodila škofov: polnočnice odpadejo

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 18. 12. 2020 / 13:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 20.12.2020 / 18:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nova navodila škofov: polnočnice odpadejo

Nova navodila škofov: polnočnice odpadejo

Škofje bodo do danes do 19. ure sporočili, v katerih škofijah se bodo jutri začele svete maše.

Proti večeru bo znano, v katerih škofijah bodo od jutri spet dovoljene maše z ljudstvom. FOTO: Tatjana Splichal



Na petkovi seji Stalnega sveta Slovenske škofovske konference (SŠK) so škofje ordinariji pozdravili sredin vladni odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode in odpravo prepovedi verskih obredov, hkrati pa so sprejeli tudi nova »Navodila slovenskih škofov za obhajanje svetih maš v času epidemije novega koronavirusa«, ki začnejo veljati v soboto, 19. decembra 2020, in s katerimi preneha veljavnost prejšnjim navodilom s 13. novembra 2020.

Škofje so sklenili, da bodo pri ponovni uvedbi bogoslužja upoštevali epidemiološko stanje v posameznih statističnih regijah, na tej podlagi pa bo posamezni škof ordinarij za svojo škofijo sprejel odločitev o obhajanju svetih maš z ljudstvom. Odločitev o tem bodo posamezne škofije javno objavile danes, v petek, 18. decembra 2020, do 19. ure. Kjer bo dovoljeno obhajanje maš z udeležbo vernikov, bo treba upoštevati splošna navodila slovenskih škofov.

Ena oseba na 30 m2

Maše z udeležbo vernikov so dovoljene ob upoštevanju naslednjih pogojev in omejitev. V cerkvi bo lahko, vključno z bogoslužnimi delavci (ne pa z duhovnikom ali duhovniki, ki so izvzeti), toliko vernikov, da bo zadoščeno predpisu 1 osebe na 30 m2. V površino cerkve se šteje vsa notranja površina glavne ladje, stranskih ladij in kapel, prezbiterija in pevskega kora.

Udeležba je dovoljena le zdravim vernikom brez bolezenskih simptomov, ki nimajo okuženih članov istega gospodinjstva. Vsi prisotni z duhovnikom vred morajo ves čas nositi maske, vzdrževati medosebno razdaljo vsaj 1,5 metra in si pri prihodu ter odhodu razkužiti roke. Vsaka druga vrsta ali klop mora biti prazna. Verniki se pred mašo in po njej ne smejo družiti ali zadrževati v okolici cerkve.


Vsi prisotni z duhovnikom vred morajo ves čas nositi maske, vzdrževati medosebno razdaljo vsaj 1,5 metra in si pri prihodu ter odhodu razkužiti roke. FOTO: Tatjana Splichal


Brez petja, organist dovoljen

Verniki lahko obhajilo prejemajo samo na roko in morajo med pristopom k obhajilu spoštovati medosebno razdaljo 1,5 metra. Delivec pri obhajanju nosi masko, pred njim in po njem si mora razkužiti roke. Duhovnik ima posode s hostijami med mašo pokrite. Skladno z vladnim odlokom je med mašo prepovedano (zborovsko, ljudsko, solistično in tudi mašnikovo) petje, lahko pa pri maši sodeluje organist.

Župnik lahko glede na epidemiološki položaj in zagotovitev ustrezne dostopnosti do duhovne oskrbe vsem vernikom odloči, da namesto maše zagotovi skupni prejem obhajila izven svete maše. Pri tem je treba upoštevati vse ukrepe in omejitve, ki veljajo za svete maše.

Še naprej ni dovoljeno rokovanje ob pozdravu miru, darove za cerkev verniki oddajo v za to določen nabiralnik (košaro), cerkev pa je treba po koncu maše obvezno temeljito prezračiti. Zunaj cerkva ne sme priti do združevanja ljudi, denimo poslušanja maše pred cerkvijo po zvočniku ali organiziranja maše na dvorišču, trgu ali travniku.

Kako bo za božič?

Škofje ordinariji dajejo duhovnikom skladno z nedavnim odlokom Kongregacije za bogoslužje in disciplino zakramentov dovoljenje, da 25. decembra, na božič, mašujejo štirikrat. Božične polnočnice odpadejo, lahko pa se obhaja božična maša na božični večer zgolj v četrtek, 24. decembra 2020, z zaključkom do 20. ure. Ob obisku jaslic je duhovnik dolžan poskrbeti za dodatna pisna opozorila glede spoštovanja vsaj 1,5 metra medosebne razdalje med verniki.


Kdor vstopi v sakralni prostor (cerkev, kapelo, dvorano za bogoslužje …), je sam odgovoren za zaščito pred morebitno okužbo. FOTO: Tatjana Splichal


Ostala navodila

Kdor vstopi v sakralni prostor (cerkev, kapelo, dvorano za bogoslužje …), je sam odgovoren za zaščito pred morebitno okužbo, priporočljiva je, tudi za duhovnike, nameščena aplikacija #Ostanizdrav. V cerkvi je dovoljena zasebna molitev vernikov skladno z omejitvami, ki veljajo za maše. Bolni in ostareli naj maše spremljajo po medijih, prejmejo duhovno obhajilo, posvetijo čas molitvi, branju Božje besede in dobrim delom.

Spovedovanje je dovoljeno ob ustrezni zaščiti in zagotovljeni enoinpolmetrski razdalji med spovedancem in spovednikom v spovednici, ki naj se jo redno prezračuje in čisti. Spovedanec si mora pred vstopom v spovednico razkužiti roke in vanjo vstopiti z masko. Spovedovanje po telefonu in po spletu je izrecno prepovedano, saj ni zagotovljena tajnost. Cerkveni pogrebi se izvajajo v dogovoru s pogrebno službo in ob upoštevanju vseh navodil NIJZ.

Zakramenta krsta in cerkvene poroke se lahko podeljujeta v krogu družin ali istih gospodinjstev, obhajila in birme pa so do nadaljnjega odloženi. Obhajanje bolniškega maziljenja je dovoljeno ob upoštevanju ustrezne zaščite duhovnika in bolnika. Bolniški duhovniki in duhovniki, ki oskrbujejo domove za ostarele, morajo upoštevati navodila ustanov za preprečevanje okužb in od njih pridobiti ustrezno zaščitno opremo. Obiski bolnikov na domu za prve petke so dovoljeni.


Polnočnice letos odpadejo. FOTO: Tatjana Splichal


Verouk še naprej na daljavo

Kateheza (verouk) in druge oblike pastoralne dejavnosti se še naprej izvajajo na daljavo. Duhovni seminarji, predavanja škofov, duhovnikov, redovnic, redovnikov in laikov iz tujine niso dovoljeni. Karitativne in katoliške vzgojno-izobraževalne ustanove delujejo skladno z navodili, ki jih izdajo njihova vodstva, ob upoštevanju državnih predpisov.

Župnijska pisarna je lahko odprta za srečanje z eno osebo, eno družino ali enim gospodinjstvom. Duhovnik in vernik naj nosita masko in si pred obiskom in po njem razkužita roke. Škofje vse vernike, duhovnike, redovnice, redovnike in katoliška laiška gibanja spodbujajo, naj okrepijo molitev za zdravje, bolnike, zdravstvene delavce, rajne in njihove svojce, blagoslov našega naroda in konec pandemije.

Za kršitve odgovarja župnik ali odgovorna oseba

V SŠK poudarjajo še: »Sprejeti ukrepi veljajo do preklica. Če bo prišlo do poslabšanja zdravstvenega stanja in zaostrovanja državnih navodil, bo vsak škof ordinarij za svojo škofijo sprejel dodatne omejitve na področju verskega in bogoslužnega življenja župnij. Za morebitne kršitve vladnega odloka in področne zakonodaje odgovarja župnik ali odgovorna oseba. V primeru inšpekcijskega postopka ali ukrepanja policije naj odgovorna oseba to čim prej sporoči Tajništvu SŠK na e-naslov ssk@rkc.si
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

Škofje pozdravljajo vladni odlok

Vlada prisluhnila pozivom verskih skupnosti

Verska svoboda ni le individualna pravica

Epidemija podaljšana še za 30 dni

S torkom sproščanje ukrepov

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh