Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova ženska na vodilnem položaju v Vatikanu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 03. 2021 / 10:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 11.03.2021 / 10:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nova ženska na vodilnem položaju v Vatikanu

Nova ženska na vodilnem položaju v Vatikanu

Španska teologinja imenovana za tajnico Papeške svetopisemske komisije.

Nuria Calduch-Benages FOTO: Vatican Media

Papež je na enega vodilnih položajev v Vatikanu znova imenoval žensko, poroča spletni portal Vatican News. Kot so v teh dneh sporočili iz Vatikana, je sveti oče 63-letno špansko teologinjo Nurio Calduch-Benages izbral za tajnico Papeške svetopisemske komisije. Redovnica, ki prihaja iz Barcelone, je bila pred tem že članica omenjene komisije, ki jo sicer vodi prefekt Kongregacije za nauk vere, kardinal Luis Ladaria.

Calduch-Benagesova pripada skupnosti »Hčera misijonark Svete družine« in je trenutno profesorica za Staro zavezo na Papeški univerzi Gregoriana v Rimu. Po študiju anglo-germanističnega jezikoslovja v Barceloni je pozneje opravila doktorat iz eksegeze na Papeškem svetopisemskem inštitutu v Rimu. Papež jo je že leta 2014 imenoval za članico svetopisemske komisije.

Papeško svetopisemsko komisijo, ki jo je leta 1902 ustanovil papež Leon XIII., sestavljajo vodilni katoliški eksegeti, ki se s papežem posvetujejo o svetopisemskih vprašanjih. Poleg tega se ukvarjajo tudi z znanstvenimi raziskavami. 20-člansko delovno telo, med njimi je tudi pet žensk, podaja tudi svoje izvedensko mnenje pri ugovorih glede cerkvenega nauka. Člani komisije, ki prihajajo iz različnih akademskih izročil in držav, so imenovani za pet let, njihov mandat se lahko tudi podaljša.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh