Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Od včeraj spet dovoljen verouk v učilnicah

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 19. 03. 2021 / 20:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.03.2021 / 05:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Od včeraj spet dovoljen verouk v učilnicah

Od včeraj spet dovoljen verouk v učilnicah

Katehet mora tedensko na testiranje za okužbo s covidom-19 in imeti negativen test.

Verouk je ob doslednem spoštovanju ukrepov spet dovoljen tudi v učilnicah. FOTO: Tatjana Splichal



Z včerajšnjim dnem, soboto, 20. marcem 2021, je po veljavnem vladnem odloku o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Sloveniji spet dovoljeno izvajanje verouka oziroma kateheze v učilnicah pod pogojem, da katehisti enkrat tedensko opravijo testiranje s hitrimi antigenskimi ali PCR testi in je njihov rezultat negativen.

Kdo ne potrebuje testiranja?

Testiranja ne potrebujejo osebe z dokazilom o cepljenju, če je od prejema drugega odmerka proizvajalca BioNTech/Pfizer preteklo vsaj sedem dni ali proizvajalca Moderna vsaj 14 dni, od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca pa vsaj 21 dni.

Testirati se ni treba katehistom z dokazilom o pozitivnem rezultatu hitrega antigenskega ali PCR testa, starejšega od 21 dni in mlajšega od 6 mesecev, ali s potrdilom zdravnika o prebolelem covidu-19, pri čemer od začetka simptomov ni minilo več kot 6 mesecev.


Vsi udeleženci, katehet in otroci, morajo biti zdravi in brez simptomov okužbe, ves čas morajo ohranjati medsebojno vsaj enoinpolmetrsko razdaljo, nositi zaščitne maske in si razkužiti roke ob vstopu v objekt. FOTO: Tatjana Splichal


Pogoji za izvajanje verouka v živo

Za izvajanje verouka v živo je treba dosledno upoštevati pet pogojev. Kjer to ni možno, mora verouk še naprej potekati izključno na daljavo.

Vsi udeleženci, katehet in otroci, morajo biti zdravi in brez simptomov okužbe dihal ali prehlada, ves čas morajo ohranjati medsebojno vsaj enoinpolmetrsko razdaljo, nositi zaščitne maske in si razkužiti roke ob vstopu v objekt.

Katehisti se morajo redno testirati enkrat tedensko ali pred izvedbo kateheze, če jo izvajajo občasno, in imeti negativen test na okužbo z novim koronavirusom. Voditi morajo tudi seznam prisotnosti.

Maševanje v manjših cerkvah

Pred vsakim začetkom srečanja, po koncu in med posameznimi srečanji je treba prostore temeljito prezračiti, vsa okna in vrata v učilnici morajo biti odprta na stežaj.

Dr. Tadej Strehovec je še pojasnil, da je skladno z odlokom v cerkvah, manjših od 300 kvadratnih metrov, možno maševati v navzočnosti do 10 vernikov ob upoštevanju splošnih navodil NIJZ in zagotovitvijo vsaj 1,5 metra medosebne razdalje (izjeme so osebe iz skupnega gospodinjstva).

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh