Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odstopil zborovodja papeškega zbora

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 07. 2019 / 09:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.07.2019 / 13:16
Ustavi predvajanje Nalaganje

Odstopil zborovodja papeškega zbora

Massimo Palombella ni več dirigent zbora Sikstinske kapele, papež Frančišek je sprejel njegov odstop.

Massimo Palombella po več kot osmih letih na tem položaju ni več zborovodja papeškega zbora Sikstinske kapele. Kot so včeraj potrdili z vatikanskega tiskovnega urada, je papež Frančišek njegov odstop sprejel. Odločitev je sprejel potem, ko je dobil soglasje tako s strani Salezijanske družbe sv. Janeza Boska kakor tudi s strani papeškega Urada za bogoslužna obhajanja. 51-letni Palombella je sedaj na razpolago Salezijanski družbi za novo zaupano mu poslanstvo, so sporočili iz Vatikana.

Papež Benedikt XVI. je salezijanskega duhovnika za zborovodjo papeškega zbora imenoval 16. oktobra 2010, papež Frančišek pa je leta 2015 njegov položaj potrdil.

Začasno vodenje zbora je vodja papeških bogoslužnih obhajanj nadškof Guido Marini ob zaključku službe msgr. Massima Palombelle zaupal msgr. Marcosu Pavanu, ki je bil doslej pristojen za vodenje deškega dela papeškega zbora »Pueri Cantores«.

Zbor »Cappella Musicale Pontificia Sistina« s petjem sodeluje pri papeških bogoslužjih. Bogoslužna slavja, ki jih ne obhaja sveti oče, s petjem spremlja zbor bazilike sv. Petra - Cappella Giulia.

Zgodovina zbora

Zbor Sikstinske kapele je ustanovil papež Gregor I. (590-604), njegove korenine pa segajo v pontifikat Silvestra I. v 4. stoletju, ko se je zbor imenoval »schola cantorum«. Danes je najstarejši še dejavni cerkveni pevski zbor na svetu.

Zbor je najpomembnejši razvoj doživel v obdobju renesanse. Dokončno se je oblikoval med pontifikatom papeža Siksta IV. v drugi polovici 15. stoletja z izgradnjo Sikstinske kapele, ko se je iz »schola cantorum« preimenoval v »Capella Sistina«. V zboru je odtlej vedno stalno število pevcev.

Kot ustanova rimske kurije je od začetka letošnjega leta v pristojnosti Papeškega urada za bogoslužna obhajanja pod vodstvom nadškofa Guida Marinija.

Vir: Vatican News / Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh