Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Otroci nas znova potrebujejo

Za vas piše:
K. C.
Objava: 15. 06. 2018 / 09:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.07.2018 / 10:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Otroci nas znova potrebujejo

Otroci nas znova potrebujejo

Začela se je dobrodelna akcija Slovenske Karitas za pomoč otrokom s šolskimi potrebščinami.
Slovenska karitas tudi to poletje organizira dobrodelno akcijo Otroci nas potrebujejo, v kateri zbira materialna in finančna sredstva, ki jih bodo socialno ogroženim otrokom, da bi lažje pridobili šolske potrebščine za naslednje šolsko leto. Hkrati župnijske Karitas zbirajo prošnje socialno ogroženih družin, ki potrebujejo pomoč pri nakupu šolskih potrebščin.

V Slovenski karitas predvidevajo, a bo tovrstno pomoč potrebovalo več kot 12.000 socialno ogroženih osnovnošolcev. Karitas v Sloveniji pomaga več kot 20.000 družinam z otroci. Za starše, ki komaj shajajo iz meseca v mesec, je nakup šolskih potrebščin še dodatno breme. Velikokrat pa pomoč potrebujejo tudi družine, ki drugače ne prejemajo pomoči, nakup šolskih potrebščin presega njihove zmožnosti.

Otrokom poleg materialne pomoči nekatere Karitas v sodelovanju z osnovnimi šolami pomagajo tudi z učno pomočjo, pomočjo pri plačilu različnih dejavnosti, prevozov za dijake in položnic za prehrano.

Pomagate lahko z darovanje zvezkov ali finančnih sredstev

Kdor želi pomagati, lahko prinese nove, velike črtaste zvezke na najbližjo Karitas ali daruje finančna sredstva za pomoč otrokom na transakcijski račun:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, sklic: SI 00 362, namen: Otroci nas potrebujejo.

Darujete lahko tudi s poslanim SMS sporočilom s ključno besedo ZVEZEK5 na 1919 in prispevali boste 5 € za šolske potrebščine. Zgibanke s položnico so na voljo tudi po vseh župnijah.



331.000 evrov za stroške šolanja

Lani sta skupna pomoč s šolskimi potrebščinami in pomoč pri plačilu položnic za šolo v celotni mreži Karitas znašala več kot 331.000 evrov, je v sporočilu za javnost navedel generalni tajnik Slovenske karitas Cveto Uršič. Od tega je bilo v akciji Otroci nas potrebujejo do konca leta zbranih 158.500 evrov, drugo so zbrale župnijske karitas. Del sredstev je prispevala tudi Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v RS (FIHO).

Kdo potrebuje pomoč?

Na Karitas se še posebej obračajo po pomoč družine z brezposelnimi člani, starši z nizko plačo, zadolžene družine, enostarševske družine in družine z več osnovnošolci. Samo za najnujnejše in obvezne šolske potrebščine za enega otroka potrebujejo več kot 200 evrov, navaja Uršič. Velikokrat pomoč potrebujejo tudi družine, ki za silo shajajo skozi leto in drugače ne prejemajo pomoči. Nakup šolskih potrebščin pa presega njihove zmožnosti. Otrokom poleg materialne pomoči nekatere Karitas v sodelovanju z osnovnimi šolami pomagajo tudi z učno pomočjo, pomočjo pri plačilu različnih dejavnosti, prevozov za dijake in položnic za prehrano.

Kam po pomoč?

Družine v stiski se po pomoč glede šolskih potrebščin lahko obrnejo na najbližjo Karitas v svojem kraju. Vse informacije pa so na voljo tudi na škofijskih Karitas v Celju, Ljubljani, Mariboru, Novemu mestu, Kopru in Murski Soboti. Njihovi kontaktni podatki so objavljeni na spletni strani Slovenske karitas.

Resnične zgodbe družin, ki pridejo po pomoč:

V zadnjih letih so razmere kljub boljšim gospodarskim kazalnikom za mnoge družine še vedno zelo težke. Družine v Sloveniji se še vedno soočajo s težkimi zgodbami (imena so spremenjena):

Mama Majda in oče Drago imata štiri otroke, dva otroka sta s posebnimi potrebami in njihovo šolanje zahteva dodatne stroške. Živijo skromno, pri Karitas dobijo hrano in oblačila, zaposlen je le oče, mama je zaradi prizadetosti dveh otrok doma. Imajo majhno hišo z dvoriščem, kjer se otroci veliko igrajo, pa tudi vrt, kjer pridelajo zelenjavo. Tudi letos bodo nujno potrebovali pomoč pri šolskih potrebščinah.

Mama Sonja živi sama s tremi otroki, od katerih je Nik predšolski, Ana in Tim pa hodita v nižje razrede osnovne šole. Otroci težko prenašajo ločitev svojih staršev, kar se odraža v uporu in zapiranju vase, še posebej pri najmlajšem Niku. Mama je brezposelna in kot prostovoljka pomaga na Karitas. Družina potrebuje vsestransko pomoč.


Mama Klavdija in oče Boris se preživljata s kmetijo. Imata tri otroke: osnovnošolko Petro in najstnika Luko ter Tineta. Pred leti je družino prizadela tragična smrt sina. Za družino je bila to velika izguba. Še posebej sestri Petri je to pustilo velike posledice. Poleg te stiske jih pestijo tudi prenizki dohodki, zaradi katerih sami ne bodo zmogli zagotoviti otrokom šolskih potrebščin.

Mama Mateja se je skupaj s hčerko Tino pred kratkim preselila z drugega konca Slovenije. Pri znancih sta dobili skromno sobico z možnostjo souporabe kuhinje in kopalnice. Težko je, Tina nima primernega prostora, da bi se učila, kljub temu je v šoli uspešna. Mama dobiva le socialno pomoč, zato jim bomo na Karitas pomagali s šolskimi potrebščinami.


Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh