Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

P. Zollner predstavil srečanje za zaščito mladoletnih

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 02. 2019 / 09:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.02.2019 / 07:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
P. Zollner predstavil srečanje za zaščito mladoletnih

P. Zollner predstavil srečanje za zaščito mladoletnih

Papež pa se je sestal z moderatorjem srečanja p. Lombardijem.

Papež Frančišek sodeluje pri pripravi srečanja za zaščito mladoletnih med 21. in 24. februarjem v Vatikanu ter dogajanje spremlja »od blizu in z velikim zanimanjem«, je pred dogodkom za časnikarje povedal nemški psiholog in jezuit p. Hans Zollner, član pripravljalnega odbora srečanja. Navzoče je najprej seznanil s pretresljivo statistiko, da je 85 % mladoletnih na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki žrtev nasilja. Ranjeni so tako telesno kot v duhu in na duši zaradi spolnih zlorab, vojn, terorizma, prisiljenega vpoklica deklic v vojaške milice, zaradi pomanjkanja pravičnosti na vseh ravneh. Gre za 85 milijonov otrok in mladostnikov, vendar o njih nihče ne govori.

Delo po dnevih

Predsednik Centra za zaščito mladoletnih na Papeški univerzi Gregoriana v Rimu je pojasnil, da se bo papež Frančišek udeležil celotnega srečanja, ki bo razdeljeno na tri tematske sklope. Udeleženci bodo prvi dan razpravljali o pastoralnih, pravnih in duhovnih odgovornostih škofa na področju zaščite otrok. Drugi dan srečanja bo posvečen vprašanju, komu mora škof ali predstojnik reda poročati o svojem delu glede zaščite otrok. Ker škofje trenutno poročajo le papežu, mora ta po Zollnerjevih navedbah prisluhniti 5.100 škofom, zato bodo na srečanju razpravljali o morebitnih novih strukturah, postopkih in metodah, ki bi jih lahko uporabili. Tretji dan bo govora o preglednosti primerov spolnih zlorab, tako v cerkvenem vodstvu kot do vernikov, Boga, državnih oblasti in javnosti.

Kako priti do spremembe ravnanja

P. Zollner je še dejal, da zgolj predpisi pri tem ne zadoščajo, saj jasnost postopkov ne bo čudežno rešila problema. Pravo vprašanje je, kako priti do spremembe ravnanja. Eden od načinov bi bil lahko, da bi vsi škofje po svojih deželah neposredno prisluhnili žrtvam zlorab, nekaj pričevanj pa je predvidenih tudi v programu februarskega srečanja. »Kdor resnično prisluhne kriku po pomoči, ki prihaja iz katere od teh žrtev, njen jok, ranjeno dušo, ranjeno telo, srce in vero, ne more ostati takšen kot je bil prej,« je poudaril jezuit, zato bo to eno od osnovnih »orodij« za ozaveščanje predstavnikov celotne Cerkve. Po Zollnerjevih besedah ima Cerkev sedaj priložnost, da stori nekaj zelo pomembnega.

Papež se je srečal s p. Lombardijem

Papež Frančišek pa se je včeraj sestal z moderatorjem srečanja za zaščito otrok, p. Federicom Lombardijem, vendar Vatikan podrobnosti o srečanju ni posredoval.

Vir: Radio Vatikan / Kathpress
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh