Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež med opoldansko molitvijo o medijski nedelji

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 25. 05. 2020 / 08:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.05.2020 / 09:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež med opoldansko molitvijo o medijski nedelji

Papež med opoldansko molitvijo o medijski nedelji

Na Trgu sv. Petra se je prvič po 8. marcu znova zbralo nekaj vernikov.

Foto: Vatican Media

Prvič po 8. marcu se je med včerajšnjo papeževo opoldansko molitvijo Raduj se, Kraljica nebeška na Trgu sv. Petra v Vatikanu znova zbralo manjše število vernikov. Tako trg kot bazilika sta znova odprta od prejšnjega ponedeljka. Papež Frančišek je svoj nagovor sicer še vedno predstavil v knjižnici apostolske palače, prek velikih zaslonov pa so ga predvajali tudi na trgu pred baziliko. Po vatikanskih ocenah se je tam zbralo okoli dvesto ljudi, mnogi z zaščitnimi maskami na obrazih in v primerni medsebojni razdalji.

Papež je v nagovoru spomnil na kitajske katoličane, ki na praznik Marije Pomočnice obhajajo spominski dan, in na nedeljo sredstev družbenega obveščanja – ob tej priložnosti je že januarja letos tradicionalno objavil poslanico, ki letos govori o pripovedovanju takšnjih in drugačnih zgodb. Na koncu opoldanske molitve je sveti oče z okna apostolske palače pozdravil vernike, ki so se zbrali na Trgu sv. Petra. Zbrani romarji so ga pozdravili z navdušenim aplavzom, papež pa je vsem skupaj še enkrat podelil svoj blagoslov.

Papež želi udejanjiti obisk v »deželi ognjev« na jugu Italije

Papež je v opoldanskem nagovoru tudi povedal, da želi na vsak način udejanjiti načrtovani obisk v »deželi ognjev« v bližini Neaplja, ki velja za enega najbolj onesnaženih območij v Italiji, kamor naj bi sicer potoval včeraj. Ob napovedi obiska februarja letos je škof v Acerri, Antonio Di Donna, pojasnil, da želi papež »skupaj s škofi predvsem tistih škofij, ki so najbolj prizadete zaradi onesnaževanja okolja, prisluhniti trpljenju našega ljudstva«.

Papež pa je včeraj dejal, da bi rad »podprl vero teh prebivalcev in prizadevanje tistih, ki se ubadajo z nenehno dramo onesnaževanja tako imenovane Dežele ognjev. Moj obisk je bil preložen. Kljub temu pa pošiljam škofu, duhovnikom, družinam in celotni škofijski skupnosti svoj pozdrav, svoj blagoslov in svojo spodbudo v pričakovanju, da se bomo takoj, ko bo možno, srečali. Prav gotovo bom šel.«

Frančišek: konstruktivna poročila nam pomagajo, da se bolje razumemo

V kontekstu včerajšnje medijske nedelje je papež med opoldansko molitvijo spregovoril o pomenu konstruktivnih pripovedi in poročil. Obhajanje nedelje sredstev družbenega obveščanja naj bi bila priložnost, da si tako na osebnem kot na javnem področju »pripovedujemo in izmenjujemo konstruktivne zgodbe«, »ki nam bodo pomagale razumeti, da smo del od nas veliko večje pripovedi in da bomo lahko z zaupanjem gledali na prihodnost, če bomo resnično poskrbeli drug za drugega kot bratje in sestre«.

Dan molitve za kitajske katoličane

Papež je poseben pozdrav namenil tudi kitajskim katoličanom, »sestavnemu delu vesoljne Cerkve, ki deli vaše upanje in vas podpira v življenjskih preizkušnjah«. Na Kitajskem so včeraj s posebno pobožnostjo obhajali praznik Blažene Device Marije, Pomoč kristjanov in zavetnice Kitajske, ki jo prav posebej častijo v svetišču Sheshan v Šanghaju. Tamkajšnje škofe in vernike je izročil »vodstvu in varstvu naši Nebeški Materi, da bodo močni v veri in trdni v bratskem občestvu, veseli pričevalci in pospeševalci dejavne bratske ljubezni ter dobri državljani«.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh