Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež ukinil komisijo za sodelovanje z Bratovščino sv. Pija

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 01. 2019 / 08:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 22.01.2019 / 09:17
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež ukinil komisijo za sodelovanje z Bratovščino sv. Pija

Dialog med Vatikanom in lefebvrovci bo prevzela Kongregacija za nauk vere.

Papež Frančišek je ukinil komisijo »Ecclesia Dei«, ki je bila pristojna za dialog s tradicionalistično bratovščino sv. Pija. V Vatikanu so papežev odlok, imenovan motu proprij, objavili minuli konec tedna. Kot je določil sveti oče, bo naloge komisije prevzela Kongreacija za nauk vere, saj so cilji in vprašanja, ki jih je obravnavala, pretežno doktrinalne narave.

Komisija »Ecclesia Dei« je bila doslej priključena omenjeni kongregaciji, ki pa bo zdaj dialog z Bratovščino sv. Pija vzela v svoje roke. V ta namen bo znotraj kongregacije ustanovljen poseben oddelek. Kongregacija je že doslej nadzirala in bila pristojna za dialog z drugimi tradicionalističnimi gibanji v Katoliški cerkvi. Tudi proračun komisije »Ecclesia Dei« bo vključen v računovodstvo Kongregacije za nauk vere.

Janez Pavel II. (1978-2005) je komisijo »Ecclesia Dei« ustanovil 2. julija 1988. Komisija je marljivo in skrbno omogočala polno cerkveno občestvo duhovnikov, semeniščnikov, skupnosti ali posameznih redovnikov in redovnic, povezanih z Bratovščino sv. Pija.

Benedikt XVI. je 2. julija 2009 z motu proprijem Ecclesiae unitatem preuredil sestavo papeške komisije in jo prilagodil novim razmeram, potem ko je ustanovitelj Bratovščine sv. Pija, francoski nadškof Marcel Lefebvre (1905-1991), brez dovoljenja Vatikana podelil škofovsko posvečenje štirim duhovnikom. S tem dejanjem so bili Lefebvre in vsi štirje škofi samodejno izobčeni iz cerkvenega občestva.

Vir: Kathpress / Radio Vatikan
Foto: splet

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh