Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež vzhodnim kristjanom voščil blagoslovljeno veliko noč

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 03. 05. 2021 / 08:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.05.2021 / 08:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež vzhodnim kristjanom voščil blagoslovljeno veliko noč

Papež vzhodnim kristjanom voščil blagoslovljeno veliko noč

Globoka žalost zaradi žrtev v severnem Izraelu, bližina trpečim v Mjanmarju.

Papež med včerajšnjo opoldansko molitvijo v Vatikanu FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek je med včerajšnjo opoldansko molitvijo Raduj se, Kraljica nebeška na Trgu sv. Petra v Vatikanu v navzočnosti nekaj sto vernikov katoličane po vsem svetu povabil k sodelovanju v molitvenem maratonu za zaključek epidemije koronavirusne bolezni. V soboto zvečer je na Trgu sv. Petra slovesno odprl omenjeno pobudo, ki vključuje 30 dnevnih povezav iz 30 romarskih središč po vsem svetu. Po opoldanski molitvi je sveti oče spomnil tudi na pravoslavno veliko noč, ki so jo včeraj obhajali v vzhodnih Cerkvah, izrazil svojo globoko žalost zaradi katastrofe med versko slovesnostjo na sveti gori Meron v severnem Izraelu, ki je zahtevala najmanj 45 smrtnih žrtev, in znova opozoril na prelivanje krvi v Mjanmarju. Frančišek je vsem žrtvam tragedije v Meronu in njihovim družinam zagotovil svojo molitev.

Papež je ob pravoslavni veliki noči namenil voščilo vsem pravoslavnim kristjanom po svetu: »Svoje prisrčno voščilo pošiljam našim bratom in sestram pravoslavnih Cerkva ter vzhodnih katoliških in latinskih Cerkva, ki danes po julijanskem koledarju obhajajo slovesni praznik velike noči. Naj jih vstali Gospod napolni s svetlobo in mirom,« je dejal sveti oče.


Obhajanje pravoslavne velike noči v Sarajevu FOTO: Vatican Media

Najbolj uboge in trpeče brate in sestre ljubimo kot Kristus

Spomnil je še na beatifikacijo vernega laika Joseja Gregorija Hernandeza Cisnerosa, ki je bil minuli petek v Caracasu sprejet v občestvo blaženih: »Bil je zdravnik, bogat v znanosti in veri. V bolnikih je znal prepoznati Kristusovo obličje in jim je kot usmiljeni Samarijan prišel naproti z evangeljsko dejavno ljubeznijo. Njegov zgled naj nam pomaga, da bomo imeli skrb do tistih, ki trpijo na telesu in v duhu.«

V luči včerajšnjega evangeljskega odlomka o Jezusu kot resnični vinski trti je papež pojasnil, da je rodovitnost življenja kristjanov odvisna od molitve. »Lahko prosimo, da bomo mislili kot On, delovali kot On, videli svet in stvari z Jezusovimi očmi. Da bomo na ta način ljubili naše brate in sestre, začenši pri najbolj ubogih in trpečih, kakor je to storil On, jih torej ljubili z Njegovim srcem ter v svet prinašali sadove dobrote, sadove dejavne ljubezni in sadove miru,« je v nagovoru pred opoldansko molitvijo poudaril papež Frančišek.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh