Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: prava avtoriteta je tista, ki postane služenje

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 05. 10. 2020 / 07:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.10.2020 / 10:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: prava avtoriteta je tista, ki postane služenje

Papež: prava avtoriteta je tista, ki postane služenje

Včerajšnji angelus: »Grdo je videti, ko v Cerkvi osebe z avtoriteto sledijo lastnim interesom.«

Foto: Vatican Media

Papež Frančišek ni zadovoljen, da tudi sodelavci v cerkvenem vodstvu pogosto delujejo v lastno korist. Skušnjave, da bi sledili lastnim interesim, obstajajo ves čas, v vsaki vodilni strukturi, »tudi v Cerkvi«, je sveti oče dejal v nagovoru med včerajšnjo opoldansko molitvijo angelovega češčenja v Vatikanu. »Grdo je videti, ko v Cerkvi osebe z avtoriteto sledijo lastnim interesom,« je dejal Frančišek. Vodilni ljudje v Cerkvi bi morali svojo avtoriteto udejanjati v služenju, »za dobro vseh in za širjenje evangelija«.

V Vatikanu trenutno preiskujejo korupcijo in poneverbe, ki naj bi se dogajale na vatikanskem državnem tajništvu, osrednjem upravnem organu Katoliške cerkve. Frančišek je v preteklih mesecih izdal vrsto ukrepov za večjo preglednost poslovanja in nadzora nad finančnimi posli.

Bog tudi danes pričakuje sadove svojega vinograda od tistih, ki jih je poslal delati vanj

Kot poroča Radio Vatikan, je papež v nagovoru med opoldansko molitvijo izhajal iz včerajšnjega evangeljskega odlomka, ko Jezus v priliki pripoveduje o morilskih vinogradnikih in s tem posvari velike duhovnike in starešine ljudstva, da so se napotili po napačni poti. Ti namreč iščejo način, kako bi se Jezusa znebili. Kot je dejal sveti oče, je podoba vinograda jasna, saj predstavlja ljudstvo, ki si ga je Gospod izbral in ga z veliko skrbnostjo vzgajal; služabniki, ki jih je poslal gospodar, so preroki, ki jih je poslal Bog, sin pa je podoba Jezusa. In kakor so bili zavrnjeni preroki, tako je bil tudi Kristus zavrnjen in ubit.

Jezus s to zelo kruto priliko svoje sogovornike jasno sooči z njihovo lastno odgovornostjo. Toda, je poudaril papež, nikar ne mislimo, da svarilo velja samo za tiste, ki so Jezusa zavrgli v njegovem času; velja za vsak čas, tudi za naš, in tudi danes Bog pričakuje sadove svojega vinograda od tistih, ki jih je poslal delati vanj, torej vseh nas.

Prisluhnimo sv. Pavlu

V vsakem obdobju so lahko tisti, ki imajo kakršno koli avtoriteto, tudi v Cerkvi in med Božjim ljudstvom, skušani, da si prizadevajo za lastne in ne Božje interese. Jezus namreč pravi, da je prava avtoriteta v služenju, ne pa v izkoriščanju drugih.

Kako smo lahko dobri delavci v Gospodovem vinogradu, v drugem berilu včerajšnje nedelje pojasni sv. Pavel: kar je resnično, vzvišeno, pravično, čisto, ljubeznivo, častno, kar je količkaj krepostno in hvalevredno, vse to naj bo vsakodnevni predmet našega prizadevanja (Flp 4,8). Po papeževih besedah je to drža avtoritete in tudi vsakega posameznika, saj ima vsak izmed nas, tudi v svoji majhnosti, neke vrste avtoriteto.


Foto: Vatican Media

Navzoči na Trgu sv. Petra dobili novo okrožnico

Po molitvi in blagoslovu je papež Frančišek povedal, da je v soboto v Assisiju podpisal novo okrožnico »Fratelli tutti« (Vsi bratje) o socialnem bratstvu, ter oznanil, da jo bodo v izdaji časnika L'Osservatore Romano prejeli vsi, ki so navzoči na Trgu sv. Petra in okoli njega. Papež je še pojasnil, da se je z včerajšnjim dnem zaključil Čas stvarstva, ki se je začel 1. septembra, spomnil pa je tudi na 100. obletnico ustanovitve združenja Stella Maris na Škotskem.

Vatikanski časnik L'Osservatore Romano je včeraj v prenovljeni podobi znova izšel v tiskani obliki, potem ko je zaradi omejitev med epidemijo koronavirusa v zadnjih mesecih izhajal le v spletni različici.


Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh