Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev božič ozaljšan slovensko

Za vas piše:
K. H.
Objava: 24. 12. 2018 / 16:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.12.2018 / 13:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papežev božič ozaljšan slovensko

Papežev božič ozaljšan slovensko

Vatikansko baziliko in balkon, s katerega bo papež opoldne voščil urbi et orbi, sta okrasila Slovenca.

Papež Frančišek bo praznovanje božičnih praznikov začel s polnočnico v vatikanski baziliki, začela se bo ob 21.30 uri. Tudi letos sta baziliko okrasila Slovenca, Sabina Šegula in Peter Ribič. To je zanju že šesta krasitev za božične praznike in štirinajsta skupaj (osemkrat sta baziliko krasila za veliko noč). Poleg bazilike sta naredila tudi dekoracijo za balkon, iz katerega bo na božični dan opoldne papež Frančišek podelil blagoslov urbi et orbi, mestu in svetu, ki si ga bo v živo oziroma prek neposrednega televizijskega prenosa ogledalo dobra milijarda ljudi po vsem svetu.



Cvetličarja, profesorja v Biotehničnem centru Naklo, Sabina in Peter sta se v Vatikan odpravila že 21. decembra. Kot edina tujca sta skupaj z vatikanskimi vrtnarji in cvetličarji sta v vatikanskih vrtovih tri dni pripravljala več deset metrov dolgo dekoracijo, ki so jo danes dopoldne prepeljali v baziliko sv. Petra. Danes dopoldne so baziliko za nekaj ur zaprli, da so jo cvetličarji lahko v miru okrasili.



»Več je božičnih zvezd kot običajno,« je na kratko povedala Sabina o značilnostih letošnje okrasitve. »Prevladujejo zelena, rdeča in zlata barva, tradicionalne božične barve. Zelena predstavlja večno življenje. Rdeča je že od nekdaj barva ljubezni, a v tem primeru predstavlja tudi Petrove ključe v vatikanski zastavi. Zlata barva predstavlja bogastvo, ki simbolizira prihod samega Jezusa.« Dekoracijo sestavlja še srebrna smreka in storži iz vatikanskih vrtov, ilex, to je vrsta božjega drevca ter veje evkaliptusa. Storži simbolizirajo trdnost, trdno vero.« (več v tiskani številki Družine)


Cvetličarja Sabina Šegula in Peter Ribič sta že štirinajstič okrsila vatikansko baziliko za velike praznike.


Načrt za letošnjeo dekoracijo so vatikanski cvetličarji v celoti zaupali Sabini Šegula.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh