Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pet nasvetov za šolanje na daljavo

Za vas piše:
Ančka Čeligoj
Objava: 19. 10. 2020 / 08:20
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 20.10.2020 / 07:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pet nasvetov za šolanje na daljavo

Pet nasvetov za šolanje na daljavo

Ko se dnevna soba (ponovno) spremeni v učilnico.

Domače učenje v času, ko so šole zaprte, je seveda nujno, a če z njim pretiravamo, v večini primerov ne bomo storili nič koristnega. FOTO: arhiv Družine




O tem, kako se učiti v šoli, čivka že vsak vrabček na šolskem in domačem vrtu. Na kaj pa moramo paziti, ko se moramo učiti na daljavo? Morda ti bo pomagal kateri od spodnjih nasvetov.

Naredi si urnik po svoji meri

Pogled na urnik je v šoli lahko vir vsakodnevnih skrbi. Zakaj bi se s tem moril še doma? Saj ni treba, da je urnik moreč! Vem, kdo bo rekel, da list papirja, na katerem skupaj stojita črki M in A, drugače niti ne more izgledati. A tvoj domači urnik je lahko več kot le kopija šolskega. Učitelji ti verjetno obveznosti pošiljajo po rednem urniku, torej jih dobivaš vsak dan sproti. Če je tako, je smiselno, da jih tudi opravljaš sproti. Morda si lahko določiš, da si pustiš največ eno obveznost (en predmet), ki jo nato nujno opraviš prihodnji dan. Da pa tvoj šolski dan doma ne bo pust in dolgočasen, na urnik dodaj še kaj, kar te veseli. Morda se s šolo ukvarjaš dve uri dopoldne in še dve popoldne. Ne pozabi na petminutne odmore! Izkoristi jih, kot običajno, za druženje! Lahko poklepetaš s kom od domačih ali pokličeš sošolca.

Po kakšni uri ali dveh, namenjenih šolskemu delu, je že čas za malico: tokrat ti je ne izbira vodja šolske kuhinje, pač pa za kaj okusnega lahko prepričaš nekoga, ki ga veliko bolje poznaš.

Če naloge zahtevajo delo na računalniku ali telefonu, bodi pozoren, da ju med učenjem namenjaš izključno šolski snovi. To pomeni, da med učenjem izključiš IG, Snapchat in druge aplikacije, s katerimi šolska snov težko tekmuje za tvojo pozornost.

Bodi sproščen

Verjetno si že slišal, da so raziskave pokazale, da se učenci oz. ljudje nasploh naučimo veliko manj, če smo pod stresom. Zato tudi v šoli običajno več odnesemo od razlage učitelja, če se pri njegovi uri počutimo dobro. To sicer ne pomeni, da lahko v razredu počnemo karkoli; s tem bi motili vse ostale učence in učitelja. Ampak hej! Ravno to je lahko prednost učenja na daljavo! Nikogar ne bo motilo, če se boš učil med stojo na glavi; prav tako gre znanje enako učinkovito v glavo, če si oblečen kot za k maši ali če imaš na sebi razvlečeno pižamo. Doma si tudi med učenjem lahko sproščen.


Razmisli o tem, kako ti je šlo učenje: Kaj sem se danes naučil? Mi je uspelo predelati in razumeti vso snov? S čim imam težave? Kje lahko poiščem pomoč? FOTO: arhiv Družine

Dvigni roko!


Kaj narediš, ko v šoli česa ne razumeš? Dvigneš roko in vprašaš za razlago. Prav je, da enako narediš tudi doma. Za razlago seveda lahko prosiš starše ali kogarkoli drugega, a ne pozabi, da so ti v času dela na daljavo na voljo tudi vsi tvoji učitelji. Morda je čas, da končno odkriješ, kje na šolski spletni strani so njihovi e-naslovi. Ne boj se jim pisati. S tem, ko učitelju napišeš, da nečesa ne znaš/razumeš, boš o sebi sporočil predvsem, da si želiš razumeti, da želiš znati. Take želje pa so učitelji vedno veseli.

Manj je več

Morda je to nasvet, ki bi ga še bolj kot vi potrebovali vaši učitelji. Domače učenje v času, ko so šole zaprte, je seveda nujno, a če z njim pretiravamo, v večini primerov ne bomo storili nič koristnega. Če torej opaziš, da ti ne uspe narediti vsega, kar so predvideli učitelji, se o tem z nekom pogovori: lahko so to tvoji starši, kdo od učiteljev … Dijaki znate verjetno tudi že sami presoditi, kdaj je česa preprosto preveč in se kakšnemu dodatnemu polinomu preprosto odpovedati. Obstajajo seveda »bližnjice«: v vsakem razredu je kakšna »glav'ca«, ki zna vse narediti prav in zelo hitro. Preprosto bi bilo njegove rešitve prepisati ali celo skopirati tako, da učitelj tega ne bi opazil. A veliko bolje bo, če sam rešiš polovico računov, kot da z goljufanjem prideš do cele naloge.

Nekateri učitelji, ki imajo tudi sami šoloobvezne otroke, so v prvih dneh šolanja na daljavo ugotovili, da njihovi otroci dobijo toliko obveznosti, da jih delajo skorajda ves dan. To se jim ni zdelo smiselno, zato so se odločili, da bodo sami svojim učencem pošiljali manj zadolžitev. Tako bodo imeli poleg šolskega dela še čas, da se naučijo kakšne kuhinjske mojstrovine, pomagajo pri kakšnem fizičnem delu v hiši ali ostareli sosedi dostavijo hrano iz trgovine.

Ko je že skoraj konec …

Ko se odločiš, da si z delom za šolo končal, si poskusi vzeti še 5–10 minut (lahko tudi po odmoru!). V tem času razmisli o tem, kako ti je šlo učenje: Kaj sem se danes naučil? Mi je uspelo predelati in razumeti vso snov? S čim imam težave? Kje lahko za to področje poiščem pomoč? Kaj od tega, kar sem se danes učil, mi je bilo najbolj zanimivo? Vsa ta (in mnoga podobna) vprašanja so koristna tudi v običajnih razmerah, ko se učiš v šoli in doma delaš le domače naloge.
_ _ _

*Članek je bil objavljen v Naši družini (13/2020).*

*Naša družina na facebooku TUKAJ.*

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh