Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Petersonov protistrup za kaos

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 07. 06. 2018 / 08:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.07.2018 / 09:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Petersonov protistrup za kaos

Petersonov protistrup za kaos

Ob izidu knjige Jordana B. Petersona 12 pravil za življenje smo v galeriji Družina v sredo, 6. junija, pripravili okroglo mizo.

Ob izidu knjige Jordana B. Petersona 12 pravil za življenje smo v galeriji Družina v Ljubljani v sredo, 6. junija, pripravili okroglo mizo. Jordan Peterson je največji intelektualec zadnjega časa, za druge akademska različica rock zvezdnika, za tretje kontroverzni profesor. Nekaterim se zdi celo nevaren. A ne našim gostom.

Pravila, kako se spopasti z 'neznanim neznanim' ali protistrup za kaos

Svoje poglede o avtorju in njegovi intelektualni misli so razsvetlili uveljavljeni profesorji in publicisti Luka Lisjak Gabrijelčič, Aljoša Kravanja in Bernard Nežmah, pogovor je povezoval Žiga Turk, pisec spremne besede.

»Knjiga 12 pravil za življenje govori o tem, kako se spopasti z 'neznanim neznanim', kako se spopasti s kaosom v osebnem življenju. Ampak vendarle skozi ta pravila, ki se nanašajo na osebno življenje, razloži veliko tega, kar kot profesor predava na youtubu,« je dejal v uvodu.

Poudaril je, da sodi Peterson v srenjo intelektualcev, ki stoji zunaj obstoječega družbenega konsenza, ki se je oblikoval po drugi svetovni vojni in zavzel prostor. Peterson spada v t. i. skupino Intelektualni temni splet in pravi, da razsvetljenih ni, so samo taki, ki iščejo več razsvetlitve. Odpira politično napredna vprašanja, ki rušijo dogme.

Lahko bi rekli, da se dogaja rehabilitacija konservativne misli, ki verjame, da je nekaj dragocenega v tem, kakšne so bile stvari nekoč, je dejal Turk. Rehabilitacija poteka skozi izsledke znanosti in znanstvenih metod, ne skozi svete tekste ali argumentom, da je naravno tako, kot je. Svetuje pa previdnost pred stvarmi, ki jih ne poznamo. Peterson bi temu rekel kaos, na kar nakazuje tudi podnaslov knjige Protistrup za kaos. Avtor pravi, da česar ne vidimo, nas varuje pred nečem, česar ne razumemo – to je kaos.

Konservativni misli dal pravico do bivanja

Na Petersonovo konservativno misel se je navezal tudi Bernard Nežmah. Povedal je, da je avtor tej misli dal pravico do bivanja in jo tudi argumentiral. Prevzel je držo svobodnega intelektualca, začel prebujat misli, ki so veljale za nazadnjaške, in uživa, ko je soočen z nasprotniki. Po njegovem mnenju so res možni vsi pogledi, vendar so nekateri izmed njih bolj racionalni. Teme iz smetišča zgodovine postavi kot izjemno smiselne, kar dokaže tudi z zgledi.

Širok spekter idej



Ljudje so začeli njegova predavanja poslušati zaradi polemike, ostali pa so zaradi vsebine, je citiral Petersonov odlomek iz intervjuja Luka Lisjak Gabrijelčič. Peterson je raznolik, saj poskuša vnesti širok spekter idej, ne ukvarja se vso kariero z eno specifično tezo. »Gre za klasičen element modrosti,« zanima ga pedagoški element, sicer pa v življenju ni veliko napisal. Združuje znanstveni pogled in klasične principe modrostne literature.

Upornik

Aljoša Kravanja je primerjal Žižka in Petersona. Oba sicer izhajata iz Freuda in nagovarjata širok spekter ljudi. Povezuje ju skupna tradicija, oba razumeta razmerje med kulturo in posameznikom kot konfliktno, razmerje, v katerem kultura uveljavlja svoje legitimne pravice nad posameznikom, po drugi strani pa posameznik izstopa iz te kulture, se ji upira in obnavlja. Žižek to potrjuje z Antigono, Peterson pa z bojem proti neznanemu kaosu, njegov konflikt je bolj nazoren in uporniški, saj nasprotuje ideji, da ima transintelektualno neomejene pravice nad posameznikom.

Več o dogodku si boste lahko prebrali v naslednji številki Družine.

Foto: Tatjana Splichal

Spodaj si lahko preberete 12 Petersonovih pravil za življenje. Podrobneje pa se o njihovi razlagi poučite v knjigi. Razmislite, katero pravilo vam je najbliže in katero najteže izpolnjujete.

Petersonovih 12 pravil za življenje

Prvo pravilo:
Stojte pokončno in z vzravnanimi rameni

Drugo pravilo:
S seboj ravnajte kot z nekom, ki ste mu dolžni pomagati

Tretje pravilo:
Za prijatelje izbirajte ljudi, ki vam želijo najboljše

Četrto pravilo:
Primerjajte se s tem, kar ste bili včeraj, ne s tem, kar je nekdo drug danes

Peto pravilo:
Svojim otrokom ne dovolite narediti ničesar, zaradi česar bi jih imeli manj radi

Šesto pravilo:
Spravite svoj dom popolnoma v red, preden kritizirate svet

Sedmo pravilo:
Delajte, kar je smiselno (ne, kar je prikladno)

Osmo pravilo:
Govorite resnico – ali vsaj ne lažite

Deveto pravilo:
Domnevajte, da oseba, ki jo poslušate, morda ve nekaj, česar vi ne

Deseto pravilo:
Bodite natančni, ko govorite

Enajsto pravilo:
Ne težite mulcem, ko rolkajo

Dvanajsto pravilo:
Pobožajte mačko, če jo srečate na ulici

Video predstavitve:






Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh