Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvo kardinalsko povišanje prek spleta: da ne bi zašli z Jezusove poti

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 11. 2020 / 08:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.11.2020 / 09:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prvo kardinalsko povišanje prek spleta: da ne bi zašli z Jezusove poti

Prvo kardinalsko povišanje prek spleta: da ne bi zašli z Jezusove poti

Papež je z novimi kardinali po konsistoriju obiskal Benedikta XVI.

FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek je minulo soboto prvič v zgodovini dvema duhovnikoma podelil kardinalski naziv prek svetovnega spleta. Ker škofa Cornelius Sim iz Bruneja in Jose Fuerte Advincula s Filipinov zaradi varnostnih ukrepov med epidemijo koronavirusa nista mogla pripotovati v Rim, sta se slovesnega sobotnega bogoslužja udeležila prek video povezave. Poleg njiju je sveti oče v kardinalski zbor sprejel še enajst cerkvenih dostojanstvenikov, zaradi zaščite pred okužbo z novim virusom pa je bilo število navzočih, ki so se smeli udeležiti konsistorija, omejeno na sto.

Papež je v nagovoru nove člane kardinalskega zbora spodbudil, naj svojega imenovanja ne razumejo napačno. Kdor želi slediti Jezusu, se mora podati na pot, ki je zaznamovana s trpljenjem, smrtjo, pa tudi z vstajenjem, tako Frančišek v svoji pridigi med sobotnim konsistorijem. Pri tem se je oprl na evangeljski odlomek, v katerem dva apostola Jezusa prosita za najboljši položaj v nebesih. To, je pojasnil papež, »je pot tistih, ki, ne da bi se tega morda sploh zavedali, Gospoda izkoriščajo, da bi sami napredovali«. Kardinal, ki se počuti le kot »eminenca« in ne več kot »pastir«, je že skrenil s prave poti.


FOTO: Vatican Media

Devet novih kardinalov z volilno pravico

Devet izmed 13 novih kardinalov je mlajših od 80 let in imajo volilno pravico pri izboru novega papeža. Med njimi sta tudi dva visoka predstavnika rimske kurije: glavni tajnik škofovske sinode, 63-letni Mario Grech, in novi prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov, 72-letni Marcello Semeraro. V kardinalski zbor so bili sprejeti še nadškofje Wilton Gregory (Washington, ZDA, 72), Antoine Kambanda (Kigali, Ruanda, 62), Celestino Aos Braco (Santiago de Chile, 75), Paolo Lojudice (Italija, Siena, 56), Cornelius Sim (Brunej, 69) in Jose Fuerte Advincula (Capiz, Filipini, 68). Zanimivo je tudi kardinalsko imenovanje 55-letnega Maura Gambettija, kustosa minoritskega samostana v Assisiju.

Štirje kandidati so že dopolnili 80 let in so bili v kardinalski zbor sprejeti zaradi svojih zaslug v Katoliški cerkvi: 80-letni mehiški škof Felipe Arizmendi, ki si je prizadeval za pravice staroselcev, dolgoletni cerkveni diplomat, vatikanski predstavnik pri Združenih narodih in izvedenec za migracije, 80-letni Silvano Tomasi, 86-letni kapucin Raniero Cantalamessa, ki je že 40 let pridigar papeške hiše, in dolgoletni direktor rimske Karitas, 80-letni Enrico Feroci.


FOTO: Vatican Media

Kardinalska znamenja bodo azijskima kardinaloma izročena pozneje

Med slovesnostjo v baziliki sv. Petra, ki je bila zaradi epidemije koronavirusa malce prirejena, je enajst navzočih novih kardinalov prejelo kardinalska znamenja: rdeči beret, kardinalski prstan in bulo z imenovanjem; običajnemu objemu med člani kardinalskega zbora so se tokrat odpovedali. Kot so sporočili z vatikanskega tiskovnega urada, bosta kardinala iz Bruneja in s Filipinov znamenja kardinalske časti prejela v naslednjih tednih: v njunih domovinah jima jih bo izročil predstavnik svetega očeta.

V preteklosti pa se je že zgodilo, da so bili kardinali sprejeti v kardinalski zbor, ne da bi bili osebno navzoči na konsistoriju. Običajno je šlo za osebne razloge: bili so prestari ali prebolni za potovanje, v nekaterih primerih jim potovanja v Rim niso dopuščale politične okoliščine, ali pa jih je papež imenoval tajno (»in pectore«). Tudi ti kardinali so v večini primerov znamenja kardinalske časti prejeli pozneje. Tokrat sta se kardinala Sim in Advincula slovesnosti lahko udeležila vsaj prek video povezave.

Med trenutno 128 kardinali volilci jih 53 prihaja iz Evrope, 37 iz obeh Amerik, 18 iz Afrike, 16 iz Azije ter štirje iz Avstralije in Oceanije. 73 med njimi, torej več kot polovico, je imenoval papež Frančišek. Nekaj več kot deset jih je še iz pontifikata Janeza Pavla II. (1978-2005), druge pa je imenoval Benedikt XVI. (2005-2013).


FOTO: Vatican Media

Novi kardinali obiskali Benedikta XVI.

Po zaključku konsistorija so papež Frančišek in enajst novih kardinalov obiskali upokojenega papeža Benedikta XVI. v kapeli samostana Mater Ecclesiae. Kot je za avstrijsko katoliško agencijo Kathpress povedal Benediktov osebni tajnik nadškof Georg Gänswein, je 93-letni nekdanji papež novoimenovanim kardinalom na srce položil tri stvari: veselje do vere v Boga, advent kot čas priprave in hvaležnost papežu kot Petrovemu nasledniku.

Vatikanski tiskovni predstavnik Matteo Bruni je v izjavi za javnost še zapisal, da je papež Frančišek v »prisrčnem ozračju vsakega novega kardinala posamično predstavil upokojenemu papežu, ki je nad obiskom izrazil veliko veselje«. Novi kardinali so skupaj zapeli Salve Regina, nato pa jim je Benedikt XVI. podelil blagoslov.


FOTO: Vatican Media

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh