Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Relikvije sv. Nikolaja po 1000 letih v Rusiji

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 05. 2017 / 08:08
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Relikvije sv. Nikolaja po 1000 letih v Rusiji

Relikvije sv. Nikolaja po 1000 letih v Rusiji

V Moskvi in Sankt Petersburgu pričakujejo nepregledne množice vernikov.

Prvikrat v skoraj 1000 letih so posmrtni ostanki sv. Nikolaja, enega najbolj češčenih svetnikov v ruski pravoslavni Cerkvi, iz Italije pripotovale v Rusijo, kjer pričakujejo, da bodo relikvije počastile velike množice pravoslavnih vernikov. Do zgodovinskega koraka je prišlo po pogovoru med papežem Frančiškom in patriarhom Kirilom.

Ob prihodu na moskovsko letališče Vnukovo je kovinsko-stekleni zaboj z relikvijami pričakala dolga vrsta ruskih romarjev, ki so se priklonili in poljubili dragoceni tovor. Zatem so relikvije prepeljali v stolnico Kristusa Odrešenika, velikansko moskovsko svetišče, rekonstrukcijo stolnice, ki jo je leta 1931 z dinamitom razstrelila uradno ateistična sovjetska oblast.

Pred začetkom 3.000 kilometrov dolgega potovanja v Moskvo so bile relikvije sv. Nikolaja prenesene v kripto Nikolajeve bazilike v italijanskem Bariju. Prvič v nekaj sto deseletjih so bili posmrtni ostanki moža, ki je navdihnil legendarni lik sv. Miklavža, odpeljani s kraja večnega počitka.

V Moskvi so minulo nedeljo po vseh cerkvah odzvanjali zvonovi in napovedovali prihod relikvij. Te so v Rusijo pripotovale po lanskoletnem dogovoru med papežem Frančiškom in patriarhom Kirilom med njunim prvim srečanjem v vlogi voditeljev rimsko-katoliške in ruske pravoslavne Cerkve.

Relikvije sv. Nikolaja bodo v moskovski stolnici Kristusa Odrešenika izpostavljene do sredine meseca junija. Nato bodo prenesene v Sankt Petersburg, drugo največje mesto v Rusiji, 12. julija pa se vračajo v Bari. Obe mesti pričakujeta velikanske množice pravoslavnih vernikov, ki si želijo počastiti relikvije, Moskovski patriarhat pa je dogodek že označil kot »zgodovinski«.

Projekt podpira tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je tesno povezan z rusko pravoslavno Cerkvijo. Relikvije sv. Nikolaja je počastil že leta 2007 v Bariju.

Vir: Vatican Radio
Foto: VR / AP

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh