Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Savdski princ poziva k zmernemu islamu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 10. 2017 / 10:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

Savdski princ poziva k zmernemu islamu

Ženske bodo lahko voznice. Bo mogoča tudi gradnja krščanskih cerkva?

Ali bo v Savdski Arabiji kmalu dovoljeno javno izpovedovati krščansko vero?

Nedavni vesti, da bodo v islamski kraljevini ženske odslej smele voziti avtomobile, je sledil komentar savdskega voditelja, da bi morala biti uradna religija njegove države strpnejša. Po navedbah BBC je prestolonaslednik princ Mohamed bin Salman dejal, da je »vrnitev k zmernemu islamu« ključ njegovih načrtov za posodobitev zalivskega kraljestva.



V pogovoru s časnikarji je povedal, da si mladi v Savdski Arabiji želijo »življenje, v katerem se našo religijo enači s strpnostjo«. Obljubil je, da bo »zelo kmalu izkoreninil skrajni islam«.

Savdsko Arabijo pogosto obtožujejo, da je vir islamskega skrajništva, ki vodi gibanja, kakršna sta Al-Kajda in Islamska država v Iraku in Siriji. Kritiki s prstom kažejo na vahabizem, ki znotraj sunitskega islama velja za najstrožji pristop, in obtožujejo Savdsko Arabijo, da izvaža skrajniške duhovnike v druge dele sveta, financira gradnje mošej in izobraževalne pobude, ki spodbujajo resnično skrajne razlage Korana.

V samem kraljestvu je veliko tujih delavcev, ki prihajajo iz katoliških držav, kot so Filipini, ki pa jim v zibelki islama ni dovoljeno javno izpovedovati svoje vere.

Toda princ Mohamed trdi, da Savdska Arabija »pred letom 1979 ni bila takšna«. To je bilo leto islamske revolucije v Iranu. Militanti so zasedli veliko mošejo v Meki, nato je bila prepovedana javna zabava v Savdski Arabiji, duhovniki pa so dobili več nadzora nad javnim življenjem. Islamski predpisi vedenja in oblačenja so izredno strogi. Savdska Arabija spodbuja razlikovanje enakopravnosti med spoloma na javnih krajih, ženske pa tudi na delovnih mestih ostajajo na obrobju.

Toda zdaj, ko je 70% savdskega prebivalstva mlajšega od trideset let, je 32-letni princ zatrdil, da »se naslednjih trideset let ne bodo ukvarjali z destruktivnimi idejami, ampak jih bodo uničili tukaj in zdaj«. »Vračamo se tja, kjer smo že bili: k državi zmernega islama, ki je odprt za vse veroizpovedi, izročila in ljudi z vsega sveta«, je dejal. »Želimo si živeti običajno življenje. Življenje, v katerem se bo našo religijo enačilo s strpnostjo, življenje v našem izročilu prijaznosti.«

Savdski princ je za medije spregovoril med gospodarsko konferenco v Riadu, kjer je napovedal naložbo petstotih milijard ameriških dolarjev v nova mestna in poslovna območja na severozahodni obali Rdečega morja, v bližini Egipta in Jordanije.

Mohamedove pripombe so temeljile na vladnem načrtu za gospodarsko in kulturno preobrazbo dežele, ki je natančneje določena v programu Vision 2030 in Narodnem programu preobrazbe 2020. Pričakovati je, da bo prišlo do upora državljanov. Abdul Latif al-Sheikh, nekdanji vodja verske policije, je povedal, da Savdska Arabija ne bo nikoli takšna kot Dubaj, kjer so dovoljeni alkohol in nočni klubi, kjer ženske smejo voziti avtomobile in se v javnosti kažejo brez naglavnih pokrival, in kjer ni razlikovanja v enakopravnosti med spoloma.

»Imamo izročila in običaje«, je dejal al-Sheikh. »Ljudje tega ne bodo sprejeli. Iz sveta moramo vzeti tisto, kar je dobro, in pustiti vse, kar ni dobro.«

Sodeč po letnem poročilu Komisije za mednarodno versko svobodo v ZDA za leto 2017 pa se je v zadnjem letu, zaradi prizadevanj za udejanitev programa Vision 2030, izboljšalo stanje verske svobode na določenih območjih, t.i. verska policija pa je izgubila precej pristojnosti. Vlada si še naprej prizadeva za reformo učbenikov in učnih programov ter za boj proti skrajniškim ideologijam doma in po svetu.

Vir: www.aleteia.org
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh