Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Simbolni pomen jasličnih figuric

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 03. 12. 2020 / 15:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.12.2020 / 19:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Simbolni pomen jasličnih figuric

Simbolni pomen jasličnih figuric

Simbolni pomen jaslic v apostolskem pismu papeža Frančiška Čudovito znamenje.

FOTO: Tatjana Splichal.


Dete Jezus

Bog pride kot otrok, da bi ga sprejeli v svoje naročje. V slabotnosti in krhkosti skriva moč, ki vse ustvarja in spreminja. V Jezusu je bil Bog otrok in v tem je hotel razodeti veličino svoje ljubezni, ki se kaže v nasmehu in stegovanju rok proti vsakomur.

Marija

Zre svojega otroka in ga kaže tistim, ki ga pridejo obiskat. Vodi nas k premišljevanju o veliki skrivnosti, v katero je bila privzeta, ko je Bog potrkal na njena vrata. Pričuje o tem, kako naj se v veri prepustimo Božji volji. Svojega Sina nima samo zase, ampak vse prosi, naj izpolnjujejo njegovo Besedo.

Jožef

Je varuh, ki se nikoli ne naveliča varovati svoje družine. Je prvi vzgojitelj dečka in mladostnika Jezusa. V srcu nosi veliko skrivnost, ki ovija Jezusa in Marijo. Vedno se zanese na Božjo voljo in jo izpolnjuje.

Berači in drugi ljudje

Ne poznajo obilja, razen obilja srca. So izbranci božične skrivnosti in pogosto tisti, ki jim v največji meri uspe prepoznati Božjo navzočnost med nami.

Pastirji

So priče bistvenega, zveličanja, ki je podarjeno. Bogu, ki nam prihaja naproti v detetu Jezusu, odgovorijo tako, da se napotijo k Njemu. Najbolj ponižni in ubogi znajo sprejeti dogodek odrešenja.

Angel

Tudi mi smo poklicani, da se odpravimo na pot, da bi prišli do votline in počastili Gospoda.

Trije kralji

Ko so zagledali zvezdo, so se od daleč napotili v Betlehem, da bi spoznali Jezusa. Njihovi darovi imajo pomen: zlato časti njegovo kraljevsko dostojanstvo, kadilo njegovo božanstvo, mira njegovo sveto človeškost, ki pride do smrti in pokopa. Tako kot trije kralji naj vsak postane nosilec veselega oznanila.


FOTO: Tatjana Splichal.

Zvezdnato nebo v temi

Tudi takrat, ko noč obdaja naše življenje, nas Bog ne pušča samih. Njegova bližina prinaša luč tja, kjer je tema.

Gore, potoki, ovce

Kot so napovedali preroki, je ves svet deležen praznika Mesijevega prihoda.

Ruševine hiš in palač

Vidno znamenje padlega človeštva, vsega, kar se ruši, kar je pokvarjeno in žalostno. Jezus je novost sredi starega sveta, da bi zdravil in obnavljal.

Druge figurice

Figurice (npr. kovač, pek, glasbenik, žene z vrči vode, otroci) za katere se zdi, da nimajo povezave z evangeljskimi pripovedmi, izražajo, da je v novem svetu, ki ga je vzpostavil Jezus, prostor za vse, kar je človeško, za vsa ustvarjena bitja. Vse predstavlja vsakdanjo svetost, veselje, ko običajne stvari delamo na izreden način.


Celoten prispevek je bil objavljen v novi izdaji revije Jaslice za leto 2020. Revijo lahko prelistate TUKAJ.

Oglejte si še:
- Ponudba jaslic v naših knjigarnah
- Pogovor z izdelovalcem jaslic

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh