Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škofje ob veliki noči izdali izredno pismo

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 30. 03. 2021 / 13:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.03.2021 / 16:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škofje ob veliki noči izdali izredno pismo

Škofje ob veliki noči izdali izredno pismo

Sledili so vladnim odlokom in potrdili, da so maše z ljudstvom do nadaljnjega odpovedane.

Škofje so vernike pozvali tudi, naj zaradi izrednih epidemioloških razmer spremljajo neposredne prenose svetih maš in prazničnih bogoslužij prek medijev. FOTO: Tatjana Splichal



Slovenski škofje in škofijski upravitelj so sobratom duhovnikom, redovnicam in redovnikom, diakonom, bogoslovcem, vernicam in vernikom poslali izredno pismo za letošnjo veliko noč, ki – tako kot lani – poteka v znamenju epidemije novega koronavirusa. V pismo so vključena tudi prilagojena navodila, s katerimi se škofje odzivajo na popolno zaprtje javnega življenja, ki ga je vlada določila za obdobje od velikega četrtka, 1. aprila, do bele nedelje, 11. aprila 2021.

Cerkve bodo odprte za osebno molitev, obhajilo in spoved

Škofje so pričakovano sledili vladnim odlokom in skladno z njimi podali štiri navodila, ključno pa je, da so svete maše z udeležbo ljudstva do nadaljnjega odpovedane. Cerkve bodo še naprej odprte za osebno molitev vernikov, individualni prejem svetega obhajila in zakrament svete spovedi, prav tako naj bo vernikom omogočen dostop do blagoslovljene vode za domačo rabo.

Zvonjenje na veliko noč ob 8. uri zjutraj

Župnijska pisarna in ostali cerkveni uradi so za nujne in neodložljive zadeve, ki jih ni mogoče urediti na daljavo, odprti za srečanje z eno osebo. Duhovniki naj po škofovskem določilu med tednom, ob nedeljah in praznikih zvonijo ob običajnih urah, na veliko noč pa ob 8. uri zjutraj, s čimer vernike povabijo k velikonočnemu zajtrku.

Spremljanje prek medijev

Škofje so vernike pozvali tudi, naj zaradi izrednih epidemioloških razmer spremljajo svete maše in praznična bogoslužja prek medijev, in sicer neposredne prenose po televiziji, radiu ali spletu iz krajevne stolnice. Spored prenosov in prazničnih bogoslužij v velikem tednu najdete TUKAJ.


Cerkve bodo še naprej odprte za osebno molitev vernikov, individualni prejem svetega obhajila in zakrament svete spovedi, prav tako naj bo vernikom omogočen dostop do blagoslovljene vode za domačo rabo. FOTO: Tatjana Splichal


Uresničuje se Salomonov pregovor

»Vse leto smo upali, da se bodo razmere izboljšale, pa se to doslej ni posrečilo. Uresničuje se Salomonov pregovor, ki pravi: 'Pričakovanje, ki se oddaljuje, stiska srce, upanje, ki prihaja, je drevo življenja.' Tudi vsem, ki se vam ob misli na epidemijo zdi, da se vaše pričakovanje oddaljuje, kličemo s piscem Pisma Hebrejcem: 'Zato vzravnajte onemogle roke in klecava kolena ter napravite za svoje noge ravna pota, da se to, kar šepa, ne bo izvinilo, marveč bo ozdravelo!«, so v pismu zapisali škofje.

Omejevanje in obračanje navznoter

Kot največji spremembi, ki ju moramo sprejeti, škofje izpostavljajo veliko omejevanje javnega, družbenega in cerkvenega življenja ter obračanje navznoter, v manjše skupnosti in gospodinjstva, v svoje družine, v svoje duše in srca, »kakor je Gospod naročil Petru: 'In ti, ki boš nekoč šel vase, potrdi svoje brate!' Tako kot ostalo javno in družbeno življenje se navznoter obračajo tudi naši verski obredi in verske slovesnosti. Vabimo in spodbujamo vas, da vse velikonočne obrede in slovesnosti, izvedljive v krogu družin in gospodinjstev, pripravite s preprostim srcem in opravite v krogu svojih domačih.«

Zahvala stroki in oblastem

Škofje so se vnovič zahvalili stroki in oblastem za nadčloveške napore, ki jih vlagajo v zajezitev in preprečevanje širjenja epidemije. »Velikonočni čas pa je s slavjem vstajenja našega Gospoda še večji vir trdnega upanja in prepričanja v zmago velikonočnega Jagnjeta, krotkosti in potrpežljivosti, dobrote in ljubezni: 'To sem vam povedal, da bi v meni imeli mir. Na svetu boste imeli stisko; a zaupajte, jaz sem svet premagal!' Kakor zvečer tistega dne, prvega v tednu, naj vstali Gospod tudi letos vstopi v vaše hiše in domove in vam prinese velikonočni pozdrav: 'Mir vam bodi!',« še nagovarjajo slovenski škofje.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh