Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škotski kardinal O'Brien se je odpovedal kardinalskim pravicam

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 03. 2015 / 08:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

Škotski kardinal O'Brien se je odpovedal kardinalskim pravicam

O'Brien je leta 2013 odstopil zaradi spolne zlorabe.

Nekdanji edinburški nadškof, 77-letni Keith Michael Patrick O'Brien, ki je s položaja odstopil zaradi spolne zlorabe, je izgubil svoje kardinalske pravice. Kot so minuli konec tedna sporočili iz Vatikana, je papež Frančišek sprejel njegovo odpoved posebnim pravicam. Zaradi obtožb spolne zlorabe se je O'Brien že marca 2013 odpovedal udeležbi pri volitvah novega papeža.



Z odpovedjo kardinalskim pravicam se O'Brien ne bo več mogel udeležiti papeških volitev ali kakršnih koli posvetovanj s papežem v okviru kardinalskega zbora. Ne bo se več udeleževal konsistorijev, papež pa ga ne bo več vabil v Rim skupaj z drugimi kardinali. Papež je sprejel O'Brienovo odločitev, do katere je nekdanji edinburški nadškof prišel »ob koncu dolge poti v molitvi«, je zapisano v izjavi za javnost. »S tem ukrepom papež vsem vernikom katoliške Cerkve na Škotskem zagotavlja svojo pastirsko skrb in jih spodbuja, naj z zaupanjem še naprej stopajo po poti prenove in sprave.«

Do podobnega primera je nazadnje prišlo leta 1927, ko se je s kardinalskega položaja umaknil francoski kardinal, jezuit Louis Billot (1846-1931), po ostrem sporu s papežem Pijem XI. glede monarhističnega gibanja Action Francaise, ki ga je jezuit podpiral, papež pa obsojal. Pij XI. je njegov umik iz kardinalskega zbora sprejel, vendar je vest o tem sporočil šele dva meseca kasneje. Billot, ugledni profesor teologije, ki nikoli ni prejel škofovskega posvečenja, je svoja zadnja leta preživel kot preprost redovnik v eni izmed jezuitskih hiš v Rimu.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh