Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sluh svetosti bl. Carla Acutisa se vedno bolj širi

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 02. 2021 / 08:33
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.02.2021 / 18:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sluh svetosti bl. Carla Acutisa se vedno bolj širi

Sluh svetosti bl. Carla Acutisa se vedno bolj širi

V Italiji je izšel dopolnjen življenjepis mladega Carla, osrednjega lika letošnjega oratorija.

FOTO: arhiv Družine

Sluh svetosti mladega spletnega navdušenca, ki je bil lani razglašen za blaženega, se vedno bolj širi. Kot poroča Radio Vatikan, je v Italiji na knjižne police prišel dopolnjen življenjepis bl. Carla Acutisa z naslovom »Od informatike do nebes«. Bl. Carlo bo osrednji lik letošnjega oratorija v Cerkvi na Slovenskem.

Dopolnjeno izdajo o življenju mladega spletnega navdušenca bl. Carla Acutisa z naslovom »Od informatike do nebes« so izdali pri Vatikanski založbi. Okoli 15-letnega Carla Acutisa, ki je bil za blaženega razglašen 10. oktobra lani v Assisiju, se je ustvarilo veliko pozornosti in zanimanja. Po besedah kardinala Marcella Semerara, prefekta Kongregacije za zadeve svetnikov, se sluh svetosti tega mladega fanta nedvomno veča. To naglo širjenje sluha svetosti presega območno razsežnost, česar se je sam lahko z roko dotaknil ravno v Assisiju med slovesnostjo ob zaprtju njegovega groba, ki je bil več dni odprt za javnost. To so bili dnevi, zaznamovani z globoko ljudsko pobožnostjo, kar se je videlo v velikem številu oseb, ki so prišle v Assisi iz celotne Italije.

O Carlovi beatifikaciji govori tudi nova knjiga: od Predgovora k novi izdaji, ki ga je napisal Dario Edoardo Viganň, podkancler Papeške akademije znanosti in Papeške akademije družbenih znanosti, do Uvoda izpod peresa Nicole Gorija, avtorja življenjepisa in postulatorja beatifikacijskega postopka.

Carlo Acutis, zavetnik interneta?

Bl. Carlo Acutis velja za računalniškega genija, ki bi lahko postal zavetnik interneta, kar pa bi bilo seveda mogoče šele po kanonizaciji. Splet in tehnološka sredstva je uporabljal za širjenje evangelija in poznavanje evharistije. Tudi papež Frančišek ga je že večkrat postavil za zgled.

Kot je pojasnil kardinal Semeraro, je zavetnik »nekdo, ki je odnos s temi sredstvi živel od blizu in predvsem na pravilen način z vidika deontologije«. Potrebna je seveda kanonizacija in torej priznanje čudeža na priprošnjo bl. Carla. Po besedah postulatorja Gorija vesti o domnevnih čudežih nenehno prihajajo iz Južne Amerike.

Zaradi epidemije je trenutno težko potovati, da bi opravili neposredna srečanja, ki so potrebna za zbiranje dokazov, toda, kot je še dejal kardinal Semeraro, naloga postulatorja ni zbrati vseh primerov, temveč najti tistega, ki zares prestane vse faze preverjanja. »Postopek se nadaljuje predvsem na ravni medicinskega posvetovanja in zatem posveta teologov, kjer se preverja, ali je šlo za resnično prošnjo k blaženemu, če je bila ta namenjena samo njemu in če obstaja odnos med vzrokom in učinkom, čeprav ne v strogo matematičnem smislu.«

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh