Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sosvet bo odslej vodil Bernard Sadovnik

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 15. 12. 2020 / 12:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 15.12.2020 / 17:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sosvet bo odslej vodil Bernard Sadovnik

Sosvet bo odslej vodil Bernard Sadovnik

Sosvet za slovensko narodno skupnost je svetovalni organ v uradu avstrijskega kanclerja.

Bernard Sadovnik z ministrom Matejem Toninom. FOTO: SKS

Na ponedeljkovi seji sosveta za slovensko narodno skupnost, svetovalnega organa v uradu avstrijskega zveznega kanclerja, so za novega predsednika sosveta, ki je nasledil Nantija Olipa, soglasno izvolili Bernarda Sadovnika, župana Globasnice in predsednika Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS), ene od krovnih organizacij slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem.

»V okviru mojega predsedovanja v letu 2021 bodo v ospredju težišča, kot so pospeševanje narodne skupnosti in slovenskega jezika, šolstvo, znanje ter medkulturno in čezmejno sodelovanje,« poudarja Sadovnik, že tri desetletja odbornik v občinskem svetu in od leta 2015 tudi župan občine Globasnica.

Sistemska rešitev šolstva v vseh manjšinskih jezikih

Spomnil je na prihajajočo 10. obletnico razrešitve dvojezične topografije, ki je soomogočila pozitiven razvoj narodnostnega vprašanja na Koroškem, pri čemer si Sadovnik želi učinkovito pospeševanje dvojezičnih občin za kritje dodatnih stroškov za širitev dvojezičnosti, ki naj bo znak skupnega sožitja.

Prednostno bo treba, skupaj z zvezno vlado, zagotoviti sistemsko rešitev šolstva v vseh manjšinskih jezikih na Dunaju kot tudi na drugih urbanih področjih. S tem je povezana tudi finančna zagotovitev delovanja dvojezične šole Komensky na Dunaju, je še poudaril novi predsednik sosveta Sadovnik, sicer tudi dobitnik velikega srebrnega častnega znaka za zasluge za Republiko Avstrijo.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh