Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Španska Cerkev potrebuje več darov za pomoč v koronakrizi

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 06. 2020 / 08:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.06.2020 / 09:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Španska Cerkev potrebuje več darov za pomoč v koronakrizi

Kriza je opozorila tudi na pomanjkljivosti zdravstvenih sistemov v Afriki.

Foto: Vatican Media

Španski škofje tamkajšnje vernike pozivajo k čim bolj velikodušnemu darovanju prek spleta. Število pomoči potrebnih v državi je zaradi epidemije koronavirusa močno naraslo. Zaradi večmesečnega zaprtja več kot 23.000 cerkva, stolnic in cerkvenih muzejev so prihodki Cerkve upadli za več kot 30 milijonov evrov, je po navedbah avstrijskega Kathpressa za tamkajšnje medije pojasnil podtajnik za gospodarska vprašanja pri Španski škofovski konferenci, Fernando Gimenez Barriocanal.

V Španiji je po zadnjih podatkih brez zaposlitve 3,8 milijona ljudi; 4 milijoni imajo skrajšan delovni čas in zaslužijo le 70 % svoje siceršnje plače. To trenutno občutijo predvsem pri razdeljevanju hrane pri španski Karitas, kjer se je povpraševanje po tovrstni pomoči v zadnjih mesecih kar potrojilo.

Da bi lahko še naprej pomagali vsem ljudem, ki so znašli v stiski zaradi epidemije koronavirusa, je Španska škofovska konferenca začela s spletno kampanjo (www.donoamiiglesia.es). Z okoli 241.500 okužbami in več kot 27.100 smrtnimi žrtvami Španija sodi med države, ki jih je epidemija najbolj prizadela.

Koronakriza opozorila tudi na pomanjkljivosti zdravstvenih sistemov v Afriki

Epidemija koronavirusa pa je po oceni organizacij za zaščito človekovih pravic opozorila tudi na pomanjkljivosti zdravstvenih sistemov v Afriki. Zaradi nezadostnega načrtovanja in financiranja je bilo zdravstvo v nekaterih državah preslabo pripravljeno na širjenje virusa, so ta teden pojasnili predstavniki organizacije Human Rights Watch. Zaradi teh malomarnosti prizadete države skorajda nimajo možnosti vzpostaviti medicinske infrastrukture, s katero bi se učinkovito soočili tudi z drugimi, že obstoječimi kužnimi boleznimi, kakršna je recimo malarija.

Omenjena organizacija je opozorila na raziskavo agencije Reuters iz letošnjega maja, po kateri v Afriki v povprečju razpolagajo z manj kot eno posteljo na oddelku intenzivne nege na 100.000 prebivalcev. Afriška zveza in njene države članice bi morale nujno vložiti več sredstev v svoje zdravstvene sisteme, da bi prebivalcem lahko zagotovili pravico do medicinske oskrbe.

Pomoč tudi Cerkvi v Ukrajini v času epidemije

Kot poroča Radio Vatikan, pa je človekoljubna organizacija Pomoč Cerkvi v stiski v času epidemije koronavirusa priskočila na pomoč Cerkvi v Ukrajini s tremi pobudami. Z zaščitnimi sredstvi pred širjenjem okužbe s koronavirusom je bilo oskrbljenih 2.740 grško-katoliških duhovnikov in približno tisoč članov različnih redovnih skupnosti. Enako pomoč je prejelo tudi 738 duhovnikov in 92 bogoslovcev latinskega obreda ter ženske redovne skupnosti v škofiji Kamyanets Podilskij. 150 redovnic pripada štiriindvajsetim različnim skupnostim, ki od začetka zdravstvene krize nimajo več nobenega prihodka. Škofija se namreč sooča z velikimi finančnimi težavami, ki ovirajo nadaljevanje dela v župnijah, sirotišnicah in bolnišnicah. Vsi projekti so v vrednosti 165.400 evrov.

Pomen omenjenih pobud je izjemno velik, saj je zdravstveni sistem v Ukrajini slab. Po uradnih podatkih naj bi bilo do 5. junija s koronavirusom okuženih 25.964 oseb, 762 oseb je umrlo, a prave številke so bistveno višje, saj testi niso zanesljivi. Ob prihodu v bolnišnico morajo mnogi bolniki s seboj prinesti zdravila, gaze in drug zdravstveni material.

V takšnih razmerah so duhovniki kljub upoštevanju osebnih varnostnih predpisov najbolj izpostavljeni tveganju okužbe. Od začetka epidemije so se zaščitna sredstva, maske, rokavice in razkužila že desetkrat podražili, zato je podpora organizacije Pomoč Cerkvi v stiski izredno dobrodošla, saj bodo tako zaščitna sredstva zadostovala vsaj do konca avgusta.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh