Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srbsko pravoslavje pred pomembnimi škofovskimi odločitvami

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 05. 2021 / 07:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.05.2021 / 10:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Srbsko pravoslavje pred pomembnimi škofovskimi odločitvami

Srbsko pravoslavje pred pomembnimi škofovskimi odločitvami

V Beogradu zaseda sveti sinod, izbirajo tudi novega škofa za Slovenijo.

Svetišče sv. Save v Beogradu FOTO: Wikipedia

V Beogradu v teh dneh zaseda sveti sinod Srbske pravoslavne cerkve, poroča avstrijski Kathpress. To je prvo zasedanje srbskih pravoslavnih škofov pod vodstvom novega patriarha Porfirija. Sveti sinod so slovesno odprli v svetišču sv. Save v srbski prestolnici v ponedeljek, 24. maja, na pravoslavni praznik sv. Cirila in Metoda. O vsebinskih izsledkih posvetov javnosti doslej ni še nič znanega, srbski škofje pa bodo najverjetneje sprejeli nekaj pomembnih personalnih odločitev. Izbrali naj bi namreč nova škofa za Črno goro ter Hrvaško in Slovenijo.

Črnogorski metropolit Amfilohije je 30. oktobra umrl za posledicami koronavirusnega obolenja. Amfilohijev pogreb 4. novembra je vodil tedanji srbski patriarh Irinej, ki se je pri tem prav tako okužil z novim koronavirusom. Patriarh Irinej je umrl 20. novembra. Tudi po Irinejevi smrti imenovani začasni upravitelj Srbske pravoslavne cerkve, škof Hrizostom, je zbolel za težjo obliko koronavirusne bolezni, vendar je preživel. 18. februarja letos so za novega srbskega patriarha izbrali dotlej zagrebško-ljubljanskega metropolita Porfirija.

V Črni gori obstajata dve pravoslavni Cerkvi

V Črni gori obstajata dve pravoslavni Cerkvi: Srbska pravoslavna cerkev in manjša Črnogorska pravoslavna cerkev, ki se ima za samostojno, vendar je vesoljno pravoslavje kot take ne priznava. Zgodovinsko ozadje spora je zelo zapleteno, večina vernikov in duhovnikov pa je zvesta Srbski pravoslavni cerkvi. Tamkajšnja politika je v zadnjem času bolj naklonjena mali neodvisni Cerkvi. V preteklih letih je bila zato Srbska pravoslavna cerkev izpostavljena številnim političnim pritiskom, od parlamentarnih volitev v lanskem poletju pa se znova čuti okrepljeno.

Črnogorski predsednik Milo Đukanović je žele sprejeti zakon, zaradi katerega bi Srbska pravoslavna cerkev najverjetneje izgubila številna svetišča in samostane, ki bi prešli v roke Črnogorske pravoslavne cerkve. Načrtovani zakon je posledično privedel do številnih javnih sporov. Prerkanje glede verske zakonodaje je bila osrednja tema prevolilnega boja v lanskem poletju. Na volitvah avgusta 2020 je Đukanović s svojo Zahodu naklonjeno stranko DPS izgubil vodilni položaj, nova (bolj Srbiji naklonjena) vladna koalicija pa je verski zakon, ki je v veljavo stopil januarja letos, odločno omilila.

Črnogorski metropolit Amfilohije je bil nenehno v prvih vrstah srbskega pravoslavnega odpora proti omenjenemu zakonu oz. tedanji vladni politiki. Novega črnogorskega metropolita torej čakajo številni izzivi.

Natančno število vernikov Srbske pravoslavne cerkve po svetu ni znano

Podobno velja za novega zagrebško-ljubljanskega metropolita. Patriarh Porfirije je Srbsko pravoslavno cerkev v Sloveniji in na Hrvaškem vodil od leta 2014 do izvolitve za novega patriarha. V tem času je občutno prispeval k spravi med Hrvati in Srbi.

Srbski pravoslavni cerkvi pripada 40 škofij po vsem svetu z okoli 3.600 občestvi in 2.000 duhovniki. Število vernikov po svetu ocenjujejo na okoli deset milijonov, natančnih podatkov ni na voljo. Ker približno polovica Srbov živi zunaj meja domovine, je diaspora v Srbski pravoslavni cerkvi izrednega pomena.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh