Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti Janez Pavel II. se je vrnil na Brezje

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 08. 10. 2016 / 09:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti Janez Pavel II. se je vrnil na Brezje

Sveti Janez Pavel II. se je vrnil na Brezje

V brezjanskem narodnem svetišču odslej relikvije svetega papeža.

Na praznik rožnovenske Matere Božje je bilo posebej slovesno na Brezjah: med mašo je upokojeni nadškof Alojzij Uran blagoslovil relikviarij z relikvijami sv. Janeza Pavla II. in ga skupaj z rektorjem brezjanskega svetišča p. Robertom Bahčičem slovesno umestil na levi stranski oltar, tako rekoč nasproti oltarja z milostno podobo Marije Pomagaj. »Papež Janez Pavel II. je povezan z Brezjami. Pred milostno podobo je ob obisku leta 1996 pokleknil in molil. Izročil je ves slovenski narod v Marijino priprošnjo in varstvo. Brezjam je podaril tudi rožni venec, ki je sedaj skupaj z njegovimi relikvijami umeščen v relikviarij,« je v pridigi dejal upokojeni nadškof Uran in se spomnil tudi svoje škofovske posvetitve: »Janez Pavel II. me je posvetil za škofa leta 1993 in mi izročil prstan, ki ga nosim in me spominja na čudovite trenutke izbranosti in poklicanosti.«

Kot je povedal p. Robert Bahčič so za relikvije zaprosili ob letošnji 20. obletnici obiska papeža Janeza Pavla II. na Brezjah. Po sedmih mesecih in posredovanju apostolskega nuncija Juliusza Janusza so dočakali odgovor. Relikvije je Brezjam daroval papežev osebni tajnik kardinal Stanislaw Dziwisz. Arhitekt Matija Suhadolc je izdelal relikviarij, v katerega so poleg svetnikove krvi umestili tudi rožni venec, ki ga je pred 20 leti sveti papež daroval brezjanskemu svetišču.

Na praznik Rožnovenske Matere Božje je bilo na Brezjah slovesno že ves dan, romarji so k Mariji prihajali s prošnjami in zahvalami tudi peš in s kolesi. Večerno slavje, ki ga je neposredno prenašal Radio Ognjišče, se je začelo ob 18. uri z molitvijo svetlega in veselega dela rožnega venca, po maši, ki jo je ob somaševanju brezjanskih patrov in urednika Radia Ognjišče Francija Trstenjaka daroval upokojeni nadškof Alojz Uran, pa so zmolili še žalostni in častitljivi del, večer pa že krepko po 21. uri v še vedno polni baziliki sklenili z litanijami Matere Božje.

več v novi tiskani številki Družine


Relikviarij z relikvijo sv. Janeza Pavla II. je ob navzočnosti rektorja svetišča p. Roberta Bahčiča blagoslovil upokojeni nadškof Alojz Uran (fotografije K. H.)


V relikviariju je poleg svetnikove krvi umeščen tudi rožni venec, ki ga je pred 20 leti svetišču daroval sveti papež.


Relikviarij je zasnoval arhitekt Matija Suhadolc.


Relikviarij je na levem stranskem oltarju brezjanske bazilike.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh